Пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку і довкіллю, і господарству. Особливо небезпечними є лісові пожежі, ризик виникнення яких зростає з настанням сухої та спекотної погоди, коли найменша необережність з вогнем може спровокувати загоряння. Окрім того, в час війни існує висока загроза лісових пожеж внаслідок ворожих обстрілів території України.

25 квітня 2024 року на Тернопільщині відбулись спільні навчання за участю підрозділів ГУ ДСНС України у Тернопільській області, філій Подільського лісового офісу ДП “Ліси України”, інших лісокористувачів і представників служб цивільного захисту.

Всього до навчань задіяли 40 учасників з числа працівників пожежно-рятувальної служби та лісового господарства, а також 8 одиниць пожежної та спеціальної техніки. Під час гасіння умовної пожежі перевірили боєздатність спеціалізованої техніки рятувальників, лісівників і готовність особового складу обох відомств до всіх необхідних дій. Відпрацьовано взаємодію та порядок організації підрозділів, які залучають для гасіння, та продемонстровано різні методи боротьби з лісовими пожежами. Крім того, розглянуто алгоритми дій у разі виявлення на місці загорання вибухонебезпечних предметів.

Навчання показали високий рівень готовності всіх учасників до спільних дій під час ліквідації наслідків надзвичайної події.