Великдень є одним із найважливіших релігійних свят, яке вшановують християни в цілому світі. У цей день люди освячують у церквах пасхальні кошики з різною смакотою. А головним  атрибутом кошика є великодній хліб.

Уже більше 50 років випікає пасхальний хліб у печі Катерина Гук з Тернопільщини. Рецепт жінці передала ще її мати. Пече великодній хліб пані Катерина у Чистий четвер. Мовляв, у п’ятницю розіп’яли Ісуса Христа, тому в Страсну п’ятницю не можна нічого робити. У цей день слід йти в церкву на богослужіння, аби вшанувати Плащаницю.

–    Для приготування паски беремо літр кип’яченого молока, 100 г дріжджів, пів пачки масла або маргарину, 6-7 яєць, півлітра цукру і дрібку солі. До тіста можна додати ванільний цукор і родзинки або курагу, – каже господиня. – Перед тим, як замісити тісто, збиваємо яйця з цукром. Потім виливаємо туди молоко, розтоплене масло і додаємо дріжджі та муку. Тісто замішуємо, як на пиріжки, і ставимо в тепле місце, щоб викисло.

Далі викладаємо тісто на бляшки,  яке має заповнити третю частину форми для випічки. Коли тісто “підійде” до країв бляшки, змащуємо паску збитим яйцем. Також випічку можна прикрасити хрестиками, колосками, квітами, вироблені з тіста. Ще великодній хліб оздоблюють топленим шоколадом, кольоровим пшоном або маком.

– У той час, коли викисає тісто, добре напалюю піч дровами з граба, адже тверді породи деревини добре підтримують температуру, – веде далі розмову пані Катерина. – Паску ставлю у піч, якщо дрова перегоріли і від них залишився лише жар, при цьому над кожним хлібом рукою ставлю хрест і промовляю “Господи Боже помагай!”. Щоб бути спокійним і не хвилюватися, що паска може пригоріти, здобу накриваю папером. Веселих свят!

Й справді, у кожного з нас Воскресіння Христове насамперед асоціюється з паскою. З пам’яті виринають теплі спогади з дитинства, коли напередодні Великодня у наших домівках вирувала святкова метушня. Кожному в сім’ї призначалися домашні обов’язки, які оскарженню не підлягали. А керували підготовкою до свят звичайно господині – мама або бабуся. В оселях панувала тепла та дружня атмосфера.

Спражнім ритуалом було випікання паски, за яким було вкрай цікаво спостерігати. До цього приємного процесу докладалася виключно рука жіноцтва – як старшого, так і молодшого. Останнім довіряли справу оздоблення великоднього хліба, що викликало у дівчаток справжнє захоплення. Коли ж паска була готова, незабутній запашний аромат свіжоспеченої здоби поширювався на всю хату. Це була справжня спокуса, адже випічкою можна було лише любуватися до її освячення на Великдень.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

 

Від admin