Смачна домашня паска – поза конкуренцією з магазинною. Випікаючи здобу, господині підходять до цієї справи з особливим трепетом, вкладають частинку своєї душі. Жінки у цей день вкрай хвилюються, аби випічка обов’язково вдалася. За зовнішнім виглядом паски судять про господиню, трактують майбутнє її сім’ї. Мовляв, якщо великодній хліб западеться, то хтось у родині захворіє. Втім, це лише давнє повір’я. Головне – щоб Воскресіння Христове було для ллюдей передусім святом духовного відродження, а не перетворилося на гучне застілля.

Як у домашніх умовах спекти великодній хліб, своїми рецептами з “Тернопільською липою” поділилися тернополянки. Цю давню українську традіцию продовжують не лише старші господині в нашому місті, але й молоді.

Тернополянка Ірина Данилюк має власний рецепт приготування паски, за яким пече здобу вже кілька років поспіль. Загалом кулінарія – це улюблена справа жінки. Тому для неї спекти пасхальний хліб – аж ні обтяжлива справа, скоріше навпаки – захоплююча.

–       Аби спекти паску нам знадобиться 10-15 яєць, 700 г цукру, півлітра молока, 100 г масла, стільки ж маргарину і олії. Також беремо 100 г дріжджів, 1 кг муки (при потребі додаємо більше), 2 пакетики ванільного цукру, – розповідає тернополянка. – Спершу яйця збиваємо з цукром, туди виливаємо гаряче кип’ячене молоко. Далі розтоплюємо разом масло, маргарин і олію. Цю суміш виливаємо до яєць з молоком та додаємо дріжджі. Не забуваємо про ванільний цукор. Ще додаємо дрібку солі і муку. Тісто місимо протягом години, допоки не буде відставати від рук.

Опісля тісто залишаємо на ніч, а вранці до нього додаємо родзинки  чи цукати на свій смак. Тоді тісто викладаємо на бляшки, а коли підійде до країв форми, печемо в добре розігрітій духовці.

Натомість Ольга Кічор пече паску за італійським рецептом, яким поділилася з жінкою її подруга.

– Тісто для випічки місимо з літра молока, пачки масла для пухкого тіста, 15 жовтків, 2 яйця. Окрім того, слід ще додати 100 г дріжджів, 200 г цукру, а муки – скільки тісто забере, – ділиться секретами випікання італійської паски жінка. – Отож, змішуємо півлітра молока, дріжджі, 1 ст. л цукру і 1 ст. л муки. Цю суміш ставимо в тепле місце, аби вона “підросла”. Далі перетираємо 15 жовтків з 200 г цукром в однорідну масу. А до півлітра невикористаного молока додаємо 2 яйця і пачку маргарину, перетертого з 600 г муки (загалом муки беремо скільки тісто забере). Тепер змішуємо все разом. Тісто місимо протягом години, на завершення додаємо до нього цукати. Зверху паску змащуємо збитим яйцем з цукром. І печемо.

Також пані Ольга розповіла, як приготувати цукати в домашніх умовах. Для цього необхідно заготовити шкурки з кілограма апельсин.

– Апельсинові шкурки заливаємо водою на добу, при цьому треба один раз змінити воду, – каже тернополянка. – Згодом зливаємо воду і до шкурок додаємо сироп. Його готуємо з 200 г води і 300 г цукру. Варимо сироп півгодини, поки не википить вода. Коли сухі апельсинові шкурки охолонуть, ріжемо їх на кубики і отримуємо цукати.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin