25-26 вересня в Києві відбувся 5-й Форум з оцінки медичних технологій, організаторами якого виступили Міністерство охорони здоровʼя України та ДП «Державний експертний центр МОЗ України» за підтримки міжнародного проєкту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців», «SAFEMed».

Завідувачка кафедри фармакології з клінічною фармакологією ТНМУ, професорка Олександра Олещук була запрошена на цю подію як учасник панельної дискусії «Розвиток потенціалу ОМТ в Україні».

Представники державного, приватного, громадського секторів, міжнародні партнери обговорили досягнення, прогрес, перспективи, удосконалення процесів у галузі ОМТ в Україні. Міжнародні експерти, які представляють провідні світові практики у галузі ОМТ, а саме Вім Г. Гетч – спеціальний радник з ОМТ(Інститут охорони здоров’я Нідерландів) та професор з ОМТ лікарських засобів (Утрехтський університет); Панос Канавос – заступник директора LSE Health (Лондонська школа економіки та політичних наук); Рабія Суджу – президент Health Technology Assessment International (HTAi), старший технічний радник з питань охорони здоров’я та фінансування в MSH; Кшиштоф Ланда – радник міністра охорони здоров’я України, засновник Watch Health Care Foundation, поділилися досвідом та надали рекомендації щодо формування екосистеми для доступу до економічно ефективних медичних технологій, створення незалежної агенції з ОМТ, покращення процесу ОМТ в Україні.

У панельній дискусії на тему «Розвиток потенціалу ОМТ в Україні» під головуванням ректора НУОЗ, професора Вʼячеслава Камінського обговорювалися питання розвитку кадрового забезпечення екосистеми оцінки медичних технологій в Україні. В панельній дискусії взяли участь: Олександра Олещук – завідувачка кафедри фармакології з клінічною фармакологією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, доктор медичних наук, професор; Ольга Заліська – завідувачка кафедри організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, доктор фармацевтичних наук, професор; Алла Немченко – доктор фармацевтичних наук, професор, Харків; Костянтин Косяченко – начальник Управління стандартів у сфері охорони здоров’я Державного експертного центру МОЗ України, завідувач кафедри організації та економіки фармації НМУ, доктор фармацевтичних наук, професор.

Професорка Олександра Олещук як членкиня робочої групи МОЗ України з питань формування Національного переліку основних лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я України у своєму виступі окреслила надбання щодо впровадження оцінки медичних технологій в нашій державі та зазначила, що формування команди кваліфікованих експертів на всіх етапах ОМТ аж до прийняття рішення та створення чіткої нормативно-правової бази є ключовими у подальшому успішному розвитку ОМТ в Україні. Доповідач вказала на необхідність подальшого впровадження навчальних курсів з ОМТ як додипломному, так і післядипломному рівнях, в тому числі запровадження магістратури та захисту PhD робіт з ОМТ. В Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського дисципліна «Оцінка медичних технологій» вивчається на додипломному рівні як вибіркова за освітньо-професійними програмами (ОПП) «Лікувальна справа» – «Медицина» та «Фармація» – «Фармація, промислова фармація». Як гарант ОПП «Лікувальна справа» Олександра Олещук зазначила, що питання критичної оцінки результатів клінічних досліджень, наукових публікацій з фармакотерапії обговорюються майбутніми лікарями при вивченні клінічної фармакології; питання клінічної епідеміології, фармакоекономіки та доказової медицини опановуються здобувачами при вивченні нормативної дисципліни «Менеджмент та економіка охорони здоров’я». Перспективним є впровадження в ТНМУ спеціалізації з оцінки медичних технологій для лікарів і фармацевтів на післядипломному рівні.

Запроваджений в Україні майже десять років тому інструмент ОМТ відкриває нові можливості для лікування пацієнтів і вже забезпечує економію бюджетних коштів при закупівлі лікарських засобів. Аналіз показує, що близько половини з наданих ОМТ рекомендацій було використано в процесі прийняття рішень щодо включення до Національного переліку основних лікарських засобів, а також для укладання договорів керованого доступу. «За час впровадження ДКД було укладено 12 договорів. Лише у 2022 році, завдяки реалізації рекомендацій ОМТ, Міністерству охорони здоров’я України, за офіційними даними, вдалося зекономити понад 10 мільйонів доларів. Завдяки оцінці медичних технологій за останні 5 років додаткові можливості для лікування можуть отримати понад 170 тисяч пацієнтів в державі», – зазначила у своєму виступі директор Департаменту ОМТ Державного експертного центру МОЗ України Ореста Піняжко.

Правильне та прозоре застосування інструменту ОМТ та врахування його результатів при прийнятті неупередженого рішення сприятиме покращенню доступу пацієнтів до якісних, ефективних і економічно обґрунтованих медичних технологій.