Сьогодні у житті Нагірянської територіальної громади Чортківського району знакова подія, а саме – відкриття музею щітки у селі Заболотівка. У відкритті ще однієї історичної перлини краю, спільно із жителями та інтелігенцією громади, взяла участь начальниця відділу з гуманітарних питань Чортківської РВА Галина Чайківська.

У ході заходу керівниця виступила перед присутніми із вітальним словом.
– Важливо, що в час повномасштабної війни ми показуємо москалю, що не даємо знищити нашу культуру. Висловлюю слова великої вдячності жителям Нагірянської громади за єдність у добрих намірах та за збереження народних традицій із минулого, – зауважила Галина Зеновіївна.

Окрім зазначеного керівниця висловила слова подяки усім тим, завдяки кому ми відсьогодні маємо музей щітки.

Зазначимо, що кімнати музею, які наповненні духом старовини, не лише оздобленні ремеслом щіткарства для виготовлення щіток, а й експонатами минувшини, які зберігали жителі села Заболотівка і це все прикрашено роботами із вишивки. У приміщенні є куток, який присвячений жорстокому сьогоденню: тут зберігаються фото захисників, які готові життя віддати за Україну і на даний час захищають чи захищали територіальну цілісність Батьківщини.

Отець Ігор Лесюк освятив та благословив приміщення та жителів села на добрі наміри примножувати звичаї й традиції рідного краю.

Чому саме музей щітки, спитаєте ви?

Відповідь на дане питання розкриває староста села Заболотівка Марія Гаджала. За її словами, в сиву давнину важливе місце у житті жителів даного села завжди відігравала щітка, щітка як інвентар для побілки приміщення. Для її виготовлення потрібна спеціальна осока, яку було не так просто зібрати та підготувати для ремесла.

Усім цим мистецтвом таки зуміли опанувати заболотівчани та передати своїм нащадкам.
Історик Марія Баглей, в свою чергу, оповіла присутнім історичні факти про виникнення села Заболотівка, про залишки трипільської культури та життя людей далекого минулого. До слова, перша згадка про цей край датується ще у далекому XV ст.

Ну і як без майстер-класу по процесу виготовлення щітки, який продемонструвала пані Степанія, а усі присутні її підтримали гучною колядою та щедрими віншуваннями.

Смачною «родзинкою» для гостей заходу стали українські смаколики – медівник та грибочки з маком. Смачно і по-українськи.

Єднаймося в українській культурі та бережімо традиції від діда-прадіда.