Дошкільний заклад “Яблунька” в місті Буча, що став свідком жахіть російської окупації, сьогодні знову наповнений дитячим сміхом. Завдяки зусиллям педагогів, батьків, благодійників та всієї громади, цей оазис дитинства успішно відновлений.

Протягом лютого-березня 2022 року будівля садочка була окупована російськими військами, які влаштували тут свій штаб. Цинічно прикриваючись дітьми, окупанти перетворили дитячий заклад на свій військовий об’єкт. Підвали були заповнені місцевими жителями, які шукали порятунку від обстрілів.

Після звільнення Бучі, колектив садочка разом з місцевими жителями взявся за відновлення. Були замінені всі пошкоджені вікна, перекритий дах, відремонтовані стіни та підлоги. Кожна кімната була ретельно очищена та дезінфікована. Прилеглу територію повністю оновили: засипали вирви від снарядів, облаштували нові клумби та встановили альтанки. Вже 5 вересня 2022 року двері “Яблуньки” знову відчинилися для дітей.

Однак, сліди окупації досі нагадують про ті жахливі події. Написи “НЕ ВХОДИТЬ ДЕТИ”, залишені окупантами на дверях, є нагадуванням про те, що пережили працівники та відвідувачі садочка.

Моніторингова місія ГО “Жінки в Україні” відвідала “Яблуньку” і була вражена силою духу працівників закладу та незламністю громади. Під час візиту представників ГО зустріли вихователь-методист Наталія Туркеня та завгосп Вікторія Рябик, які детально розповіли про всі етапи відновлення садочка та про те, як заклад живе сьогодні. Вони провели екскурсію по приміщеннях, показали відремонтовані кімнати, нове обладнання та розповіли про плани на майбутнє.

Цей проєкт є частиною масштабної ініціативи “Контроль витрат на відновлення”, що фінансується Європейським Союзом. Мета ініціативи – проаналізувати ефективність використання коштів, спрямованих на відновлення України після війни.

Історія “Яблуньки” – це історія про силу людського духу, про здатність відроджуватися навіть після найтяжчих випробувань. Це також історія про важливість об’єднання зусиль для відновлення України.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області”, що реалізується в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.