У рамках міжнародної співпраці між Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського та Акконським гуманітарним університетом у Берліні (Akkon University of Human Sciences) та за підтримки Інституту досліджень міжнародної допомоги (Institute for Research in International Assistance – IRIA) доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ТНМУ Людмила Трущенкова та студентки шостого курсу Лілія Федишин, Юлія-Марія Шандра медичного факультету взяли участь у Всесвітньому саміті охорони здоров’я (World Health Summit – 2024), який відбувався у Берліні 13 -15 жовтня 2024 року.

Вони ознайомились з новітніми відкриттями, розробками, планами та ідеями подальшого розвитку медицини на найближчі роки.

У порядку денному Всесвітнього саміту охорони здоров’я 2024 року були такі теми, як справедливість у галузі охорони здоров’я, здоров’я жінки, загрози пандемій, стійкість до антимікробних препаратів і роль цифрових технологій та ШІ у розвитку та покращенні глобальної охорони здоров’я.

Особливу увагу всіх учасників саміту та представників ТНМУ викликала презентація інвестиційного раунду ВООЗ «Усе заради здоров’я, здоров’я для всіх». Серед запрошених спікерів були канцлер Німеччини Олаф Шольц, генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус, Білл Гейтс,міністри охорони здоров’я з різних країн включно з Німеччиною, Норвегією та Францією.

Окрім того, делегація ТНМУ була серед гостей вручення премії Вірхова, яке відбулося в Берлінській ратуші. Цю премію присуджує некомерційний фонд Вірхова з метою відзначення видатних досягнення в напрямку «здоров’я для всіх», які тісно пов’язані з Цілями сталого розвитку Порядку денного ООН на період до 2030 року. Цьогоріч нагороду отримали Люсі Гілсон і Йохан Рокстрем «за їх цілісний і системний підхід до охорони здоров’я людей і планети».

Студенти ТНМУ також взяли участь в VI Vіжнародному симпозіуму молодих дослідників у галузі глобального здоров‘я, який відбувся 12-13 жовтня у Берліні. Лілія Федишин і Юлія-Марія Шандра представили доповідь на тему «Емоційне вигоряння волонтерів від початку повномасштабного вторгнення».

Доповідач Ярослав Білик у дистанційному форматі презентував роботу на тему «Епідеміологічну характеристика, еколого-біологічні особливості Лайм-бореліозу в Україні», висвітливши базові аспекти поширення та розвитку захворювання, залежність від територіального розміщення, екологічних факторів і умов, та як на це впливає сучасна ситуація в Тернопільській області.

На симпозіумі були представлені доповіді учасників з усіх куточків світу, зокрема Німеччини, Індонезії, Мексики, Ємену, Кенії, Грузії, Вірменії, Пакистану та Ямайки.