Буча, місто-герой, яке одним із перших зазнало жорстокості російської агресії, поступово відновлюється. Одним із яскравих прикладів відродження є дитячий садок “Козачок”, найбільший у місті.

Заклад перетворився на укриття з перших днів повномасштабного вторгнення. 34 людини знайшли прихисток в стінах його підвалу в березні 2022 року.

Жителі сусідніх будинків та працівники закладу, в яких нема укриття, використовували наш підвал як бомбосховище. Застеляли підлогу килимами, аби не замерзнути. Усі запаси води, сірників та свічок – все забезпечив цим людям наш садочок,”- розповіла директорка закладу Тетяна Морозенко.
і

Під час окупації заклад зазнав значних пошкоджень від обстрілів. Дах був пробитий, вікна вибиті, в одній з груп – наскрізна пробоїна від снаряду. Однак, завдяки спільним зусиллям колективу, місцевої громади та міжнародних партнерів, садочок відновили і вже з вересня 2022 року діти повернулися до закладу.

Відновлювальні роботи були масштабними. Було повністю перекрито та утеплено дах, замінено вікна та двері, відремонтовано пошкоджені стіни.

Підрядник регулярно запитував нашу думку щодо відновлення та радився з працівниками закладу,” – розповідає про процес ремонту директорка закладу Тетяна Морозенко.

Особливу увагу приділили безпеці дітей: відремонтували укриття, облаштувавши його затишним куточком для найменших.

Фінансування відновлювальних робіт здійснювалося за рахунок підтримки міжнародних донорів. Так, уряд Тайваню виділив кошти на заміну покрівлі, а ГО “Народна допомога” (Австрія) профінансувала заміну вікон. Місцевий бюджет забезпечив ремонт споруди цивільного захисту. Волонтери спільноти «Б50 Волонтери», перетворили 200 квадратних метрів темного підвалу з голими стінами на місце безпеки для дітей. Вони загрунтували, а потім розмалювали стіни веселими дитячими сюжетами, застелили підлогу лінолеумом.

З досвідом організації робіт по відновленню садочка “Козачок” познайомилися експерти ГО “Жінки в Україні” в ході моніторингового візиту. Було здійснено детальний аналіз того, наскільки ефективно залучені ресурси були спрямовані на відновлення інфраструктури закладу, а також наскільки ці заходи відповідають потребам громади вцілому. Отримані дані будуть використані для оцінки ефективності фінансування та розробки рекомендацій щодо подальшого використання коштів на відновлення інших закладів освіти.

Історія відновлення садочка “Козачок” – це яскравий приклад того, як спільними зусиллями можна подолати наслідки війни та відновити для дітей безпечне та комфортне середовище.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області” в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.