Селище Бородянка, яке зазнало одних з найбільших руйнувань під час російської агресії, поступово відроджується. Одним із яскравих прикладів є відновлення дитячого садочка “Казка”. Цей заклад, який був осередком радості та дитячого сміху, було перетворено на військовий об’єкт окупантів. Але завдяки зусиллям керівника закладу, його колективу, громади селища та міжнародній підтримці, “Казка” знову відкрила свої двері для маленьких відвідувачів.

В лютому-березні 2022 року на території дитячого садка “Казка” базувалися російські окупанти. Будівля зазнала значних пошкоджень від обстрілів та вибухів. Вибиті вікна, пошкоджений фасад, розкрадене обладнання – це далеко не повний перелік руйнувань, які завдали окупанти.

Ми не могли повірити своїм очам, коли повернулися сюди після звільнення, – згадує директорка садочка Наталія Герасименко. – Окупанти нашкодили так, що згадувати досі важко. Наші ліжечка, текстиль, іграшки були знищені та спаплюжені, а на дитячому майданчику – бліндажі та окопи. Здавалося, що відновити все буде неможливо”

Однак завдяки фінансовій підтримці Турецького агентства зі співробітництва та координації “ТІКА” відновлення садочка стало реальністю. Будівлю частково відремонтували, замінили вікна, двері, придбали нові меблі, іграшки та обладнання. Крім того, в садочку облаштували сучасне укриття.

ГО “Жінки в Україні” в рамках проєкту “Моніторинг відбудови в громадах Київської області в сфері освіти” провела моніторинг відновлення дитячого садка “Казка”. Експерти організації відзначили високу якість виконаних робіт та створення безпечного середовища для дітей.

Відновлення дитячих садків – це важливий крок на шляху до відновлення нормального життя в громадах, які постраждали від війни, – зазначає очільниця ГО “Жінки в Україні” Тетяна Долішна. – Ми бачимо, як завдяки спільним зусиллям вдається подолати наслідки окупації і створити для дітей безпечний простір для розвитку“.

Цей успішний кейс доводить, що навіть після таких руйнувань, як ті, що пережила Бородянка, можна відбудувати все і створити нове щасливе майбутнє для дітей.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області” в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.