Бородянська громада, як і багато інших регіонів України, зазнала значних руйнувань внаслідок російської агресії. Одним із закладів, що постраждав найбільше, став Інклюзивно-ресурсний центр. Під час окупації його приміщення було фактично знищено, а територія використовувалася ворожими військами як склад боєприпасів.

Ми знаходимося неподалік вулиці Центральної, де велися затяжні бої. Російські окупанти жили на території нашого центру, а також розмістили на його майданчику свою установку ГРАД,“- розповідає директор закладу Тетяна Рябущиць.

Наразі, щоб забезпечити безперервність освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами, Інклюзивно-ресурсний центр тимчасово розмістився в приміщенні академічного ліцею. Проте, повне відновлення рідного закладу залишається пріоритетним завданням.

Завдяки спільним зусиллям громади, місцевої влади та міжнародних партнерів розпочалася масштабна відбудова центру. Проєкт передбачає повну реконструкцію будівлі з добудовою двох ґанків та укриттів, а також облаштування прилеглої території.

Фінансування проєкту відбудови здійснюється за рахунок коштів Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та Київської обласної військової адміністрації. Така співпраця є яскравим прикладом консолідації зусиль різних рівнів влади та міжнародних партнерів для відновлення України.

Громадська організація “Жінки в Україні” в рамках проєкту “Моніторинг відбудови в громадах Київської області в сфері освіти” здійснює моніторинг ходу відбудови Інклюзивно-ресурсного центру в Бородянці. Цей проєкт є частиною більшої ініціативи, спрямованої на забезпечення прозорості та ефективності використання коштів, виділених на відновлення України.

Відновлення Інклюзивно-ресурсного центру в Бородянці має велике значення не лише для місцевої громади, а й для всієї країни. Ці заклади надають необхідну підтримку дітям з особливими освітніми потребами та їхнім родинам. Відновлення таких центрів є важливим кроком на шляху до створення інклюзивного суспільства.

Завдяки спільним зусиллям, заклад незабаром зможе знову надавати якісні послуги дітям з особливими освітніми потребами, створюючи комфортні умови для їхнього розвитку.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області” в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.