У АртГаражі Чортківської публічної бібліотеки провели особливий захід до Всесвітнього дня ментального здоров’я разом із психологами нашої громади – «Стійкість одного – стійкість мільйонів», організований заступницею директора Чортківського ЦПМСД Світланою Грабовецькою.

Активну участь у заході взяли студенти Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва і бізнесу ЗУНУ, Чортківського медичного фахового коледжу, учні Чортківського ліцею №1 ім. Шашкевича, вихованці «Дому милосердя» та жителі громади.

Захід розпочався із презентації робіт учнів Чортківської мистецької музичної школи ім. Василя Мармуса.

Учасники мали унікальну можливість пройти «Стежкою ментального здоров’я» і відкрити для себе нові шляхи турботи про своє емоційне благополуччя та знайти внутрішні ресурси для самопідтримки.

Локація 1: Як зосередитись, коли емоцій забагато.
На цій локації працювала практичний психолог Чортківського фахового медичного коледжу Оксана Кметик. Тут наші учасники дізналися про техніки заземлення. Вправи допомогли їм навчитися повертати увагу на тут і зараз, коли емоції беруть верх.

Локація 2: Як впоратися зі стресом.
Учасники створювали «Дерево бажань» разом із практичним психологом «Дому милосердя» Марією Андруховою, на якому кожна гілочка, кожен листочок символізували цілі та мрії. Ця арт-терапія допомогла не лише зменшити стрес, а й зосередитися на своїх бажаннях та рухатися до них з позитивом.

Локація 3: Як покращити настрій.
Ця локація надихала всіх знаходити маленькі радощі в повсякденному житті. Практичний психолог Чортківського ліцею №1 ім. Шашкевича Світлана Рибачок розповідала про позитивне мислення та практики вдячності. Учасники відкривали для себе прості, але ефективні способи підняти настрій у будь-який момент.

Локація 4: Коли емоцій забагато.
Емоційна напруга буває непередбачуваною, але правильно підібрані дихальні вправи можуть її значно зменшити. Тут учасники разом із практичним психологом Центру первинної медико-санітарної допомоги Наталією Підручною вивчали різні дихальні техніки, які допомагають заспокоїтись і відновити контроль над своїми емоціями.

Локація 5: Символ Сили
Ця локація була присвячена пошуку внутрішнього джерела сили. Учасники разом із психологом Наталією Підручною через символічні практики обирали власний «Символ Сили» — предмет або зображення, яке допомагатиме їм згадувати про свою внутрішню міць у складні моменти.

Локація 6: У пошуках ресурсу
Тут учасники працювали з метафоричними картками разом із практичним психологом і психотерапевтом Вікторією Симчак, які допомогли розкрити нові погляди на власний емоційний стан та знаходити внутрішні ресурси для подолання викликів. Кожен зміг побачити свою ситуацію під іншим кутом і знайти відповіді на важливі запитання.