З нагоди Всесвітнього дня госпісів та паліативної допомоги та в рамках співпраці між Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського та госпісною філією Тернопільської обласної клінічної лікарні 11 жовтня 2024 року студенти групи МБв-341 навчально-наукового інституту медсестринства разом з викладачами кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології – доцентом Регою Н.І., асистентом Коцабою Ю.Я., асистентом Яворською І.В. – передали у подарунок від ТНМУ необхідні засоби для потреб паліативних пацієнтів (предмети для особистої гігієни, догляду за хворими, харчові суміші та реабілітаційні засоби).

Студенти групи МБв-341 ННІ медсестринства ознайомилися зі структурою лікувального закладу, принципами організації роботи, а також функціональними обов’язками персоналу.

На черговому медсестринському посту в госпісі увагу приділили вивченню обов’язкової документації та особливостям її ведення.

Відвідавши палати, змогли поспілкуватися з пацієнтами, вдосконалюючи свої комунікативні навички та розвиваючи емпатію.

У маніпуляційному кабінеті студенти долучилися до процесу підготовки медсестри до проведення маніпуляцій, ознайомилися з особливостями ведення медичної документації та дізналися про правила зберігання опіоїдних препаратів, що є невід’ємною частиною роботи в госпісі.

Під час спілкування з персоналом відділення детально змогли розглянули процеси догляду за пацієнтами в термінальних стадіях захворювань, управління симптомами, психологічну підтримку як пацієнтів, так і їхніх родин.

Студенти мали змогу спостерігати за взаємодією медичних сестер з іншими членами мультидисциплінарної команди, яка забезпечує надання якісної паліативної допомоги, що допомогло їм краще зрозуміти важливість професійного та чуйного підходу в догляді за пацієнтами.

У процесі навчання дуже важливо бачити цей процес на власні очі, оскільки це допомагає глибше усвідомити суть паліативної допомоги. Зрозуміти, що медична сестра не лише виконує технічні процедури, але й відіграє важливу роль у забезпеченні гідного завершення життя пацієнта, надаючи йому комфорт та увагу. Цей досвід є незамінним для формування професійних та етичних підходів до догляду за хворими в термінальній стадії життя, що особливо важливо для медсестри.