Після руйнівних подій 2022 року та окупації росіянами, заклади освіти Київщини зазнали значних пошкоджень. Однак, завдяки спільним зусиллям громади, волонтерів та міжнародних партнерів, поступово відновлюється нормальне функціонування навчальних закладів.

Прикладом такої відбудови є школа в селі Блиставиця, Бучанської громади. Завдяки оперативній реакції та підтримці, заклад зміг відновити роботу вже у вересні 2022 року.

Серед основних робіт, проведених у школі: перекриття та утеплення даху, заміна системи опалення по всій школі та встановлення нових пластикових двокамерних вікон, замість ушкоджених вибуховою хвилею. Також, на подвірʼї закладу установлено мобільне проти осколкове укриття, розраховане на 150 осіб.


Незважаючи на значні досягнення, проблеми у відновленні шкіл все ще існують. Зокрема, школа в селі Блиставиця потребує утеплення фасаду, який постраждав від вибухів. Тріщини на стінах свідчать про необхідність проведення термінових ремонтних робіт.

Для оцінки масштабів відновлення закладів освіти на Київщині та виявлення нагальних потреб, громадська організація “Жінки в Україні” здійснює моніторинг цього процесу. Цей проєкт є частиною більшої ініціативи “Контроль витрат на відновлення”, яка підтримується міжнародними партнерами.

Мета моніторингу – оцінити обсяги відновлювальних робіт у закладах освіти, виявити нагальні потреби шкіл, проконтролювати ефективність використання коштів, виділених на відновлення, та сприяти залученню додаткових ресурсів для завершення відновлювальних робіт.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області”, що реалізується в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.