27 вересня 2024 року студенти спеціальності «Медсестринство» спеціалізації «Екстрена медицина» (парамедики) зустрілися з директором ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» Віталієм Крилюком, консультаткою ВООЗ з питань медичної освіти, доценткою кафедри екстреної медичної допомоги ТНМУ Галиною Цимбалюк, амбасадором Американської асоціації екстреної медичної допомоги в Україні, лікарем відділення невідкладної допомоги (Emergency Department) Брайаном МакМюрреєм.

Віталій Крилюк привітав майбутніх парамедиків з вибором однієї з найпрестежніших і найпотрібніших спеціальностей в Україні. Зазначив, що за короткий період часу потрібно підготувати для системи ЕМД понад 20 тисяч парамедиків. Приємно було почути, що ТНМУ є лідером якісної підготовки парамедиків в Україні.

Галина Цимбалюк зосередила увагу присутніх на сучасних підходах до освітнього процесу, застосування методів симуляційного навчання. впровадження освітніх стандартів світових асоціацій з екстреної медицини.

Брайан МакМюррей розповів про становлення екстреної медичної допомоги у США, зокрема про історію появи перших парамедиків. Він зазначив, що розвиток ЕМД у США бере свій початок з 1960-х років. У звіті «Випадкова смерть та інвалідність: знехтувана хвороба сучасного суспільства», яка була подана президенту США вперше випадкові травми були визначені «основною причиною смерті в першій половина життя». Лише в 1965 році в автомобільних аваріях загинуло більше американців, ніж було втрачено в Корейській війні.

Оцінюючи догоспітальну екстрену допомогу, у звіті було зазначено, що «при серйозному пораненні» шанси на виживання були б кращими в зоні бою, ніж на середній міській вулиці». У звіті було дано декілька рекомендацій щодо запобігання та управління нещасними випадками, включаючи стандартизацію підготовки поліцейських, пожежників та працівників швидкої допомоги. Ця стандартизація призвела до першої загальновизнаної навчальної програми для екстреного медичного техніка, яка була опублікованою в 1969 році.

У 1972 році в Університеті Цинциннаті була створена перша програма резидентури для підготовки лікарів спеціально для екстреної медицини. Парамедиків навчали медсестри та лікарі, які цікавились невідкладною медициною. З 1977 року парамедикам увели стандартизований іспит Національного реєстру екстрених медичних техніків. З цього часу програми парамедиків, які самі собі створювали університети, почали перевіряти через національний процес акредитації.

Брайан МакМюррей відмітив позитив у тому, що парамедиків в Україні навчають 3 роки з можливістю подальшого професійного та освітнього росту. Далі гість зробив короткий огляд програми підготовки парамедиків у США. Зокрема цікавим було те, що парамедиків навчають, як зберегти метальне здоровʼя в умовах постійного професійного стресу. Далі доповідач дав відповіді на запитання студентів. На завершення Брайан МакМюррей зазначив, що професія парамедика вимагає постійної освіти, підтримання своєї фізичної та духовної форми.

Він також з приємністю вручив студентами першого року навчання студентські квитки.
Інформацію і світлини надав Арсен Гудима.