«Ватру нескорених» запалили в урочищі Бичова на Монастирищині 17 серпня. Приурочили її до 80-х роковин депортації українців з їхніх етнічних територій: Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Підляшшя та Любачівщини.

0Символічний вогонь спалахнув у рамках ХХІІІ Міжнародного фестивалю Лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Після дволітньої перерви пропам’ятне дійство на території Ватряного поля музейного комплексу «Лемківське село» зібрало лемків з усієї України.

Традиційні урочини розпочали з молитовного благословення та молебня за перемогу України у війні. І кожен з присутніх мав за обов’язок відвідати фотогалереї пам’яті загиблих Героїв-лемків, які віддали життя у боях з московськими окупантами, – «Лемківський цвіт в обороні України».

Родзинкою дійства стала презентація рукопису лемківського дослідника, етнографа Петра Козубського «Моя рідна Лемківщина».

Упродовж урочин діяла виставка робіт майстрів народної творчості. Автентичні вишиванки, прикраси, витвори зі соломи й дерева вражали красою. Гості фестивалю також мали змогу переглянути фільми на лемківську тематику й поласувати кислицею, яку планують внести до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини і подати до національного переліку. А майже пів сотні мистецьких колективів і виконавців під час благодійного концерту частували присутніх давніми й колоритними піснями, мелодіями і танцями. Його й аукціон організували, аби зібрати кошти на потреби 36-ї окремої бригади морської піхоти імені Михайла Білінського.