Юність батьків здається вам сивою давниною? Ви ніколи не чули про «висадки» і «рейвахи»? Або навпаки, вам щемко згадати власні відриви в компанії друзів? Ви не розумієте своїх «предків» або віддаляєтеся від нащадків? Ви прагнете бути сучасним і обізнаним? Любите цікаво проводити час? Вам – на виставку “CounTERculture”.

Відкриття виставки тривало два дні: 23 серпня, у День державного прапора України, для гостей креативного кластеру Na пошті виступав гурт «Хвилі», а 24 серпня, на День незалежності, – «Лелека і папороть».

Виставка “CounTERculture” – дослідницький проєкт Мистецького об’єднання “Коза” та громадської організації «Інститут міської культури», присвячений тим, хто творили історію культури незалежно від обставин, здійснений за підтримки Українського культурного фонду.

Незалежність — це не лише статус, це спосіб життя. Неформальна культура – в самій суті є демократичною і дихає свободою. Альтернативне мистецтво є критичним до реальності, сміливо викриває суспільні вади (корупцію, порушення прав людини тощо).

Виставка має на мені висвітлити життя локальної неформальної культурної спільноти, ролі діячів тернопільського андеґраунду у формуванні та національної ідентичності українців. Ці люди без державних посад, звань і зарплат беруть безпосередню участь у боротьбі з російською культурною та військовою експансією. На жаль, ця «неофіційна» сторінка минулого дуже мало задокументована, – каже кураторка проєкту Марічка Юрчак. – А стрімка зміна засобів запису та передачі інформації – бобіни, касети, дискети, диски, флешки – позначилася на збереженні даних про ці процеси не менше, ніж міграція та війна в Україні.

Втрачаються зв’язки, розпорошуються приватні архіви, пов’язані з неформальним мистецьким життям Тернополя доби незалежності.

Незалежні митці міста у сфері музики, літератури, візуального та перформативного мистецтва – це невеликий, але проактивний відсоток суспільства, що сприяє змінам. Їх творчий доробок ще мало відомий загалу, а внесок у боротьбу з російським культурним продуктом ще не оцінений вповні. Виставка розвіює міфи, що маргіналізують «неформалів», і творить нові – героїчні.

Виставкою хочуть привернути увагу до цікавого і незвіданого пласту історії, спонукати дослідження і створення веб-архіву. До слова, долучитися до процесу збору матеріалів можуть всі охочі, для цього просять заповнити форму або написати на адресу urbanci.ngo@gmail.com.

Триватиме виставка до 13 вересня, вхід вільний.

Проєкт здійснено завдяки фінансуванню Український культурний фонд в рамках програми короткострокових грантів «Відновлення культурно-мистецької діяльності»