На Тернопільщині судитимуть учасників злочинної організації, які здійснювали виробництво й розповсюдження психотропних речовин на території України та до країн Європейського Союзу.

За процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 6 учасників злочинної організації (2 керівників та 4 виконавців), які здійснювали виробництво й розповсюдження психотропних речовин на території України та країн Європейського Союзу (ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 305, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317 КК України).

За даними слідства злочинна організація діяла у Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Київській областях та Республіці Польща.

Її учасники виготовляли у нарколабораторіях психотропні речовини, які доставляли клієнтам поштою, через Інтернет-магазини, в Телеграм-каналах та шляхом закладок у різних населених пунктах. За попередніми підрахунками щомісячний прибуток від незаконної діяльності наркоторговців становив понад 20 мільйонів гривень.

Правоохоронці викрили й знешкодили злочинну організацію. Проведено 34 санкціонованих обшуки, у тому числі за місцем розташування двох нарколабораторій, що здійснювали виробництво психотропних речовин. Під час обшуків вилучено 5 кг «Альфа-PVP», 2 кг канабісу, 600 закладок із вмістом амфетаміну, лабораторне обладнання для виготовлення психотропних речовин, близько 500 л прекурсорів, понад 200 тис. грн, 4 автомобілі, 40 мобільних телефонів, комп’ютерну техніку, банківські картки.

Стосовно усіх підозрюваних судом застосовано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Санкції інкримінованих статей передбачають покарання у виді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Заходи з викриття злочинної організації здійснювались слідчими поліції за оперативного супроводу працівників Управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП та УСБУ в області.