Наслідки воєнних дій впливають на здоров’я, тому лікарям доводиться шукати нові форми й можливості для відновлення психічного та емоційного стану пацієнтів. Без сумніву, мистецтво, зокрема живопис, має потужний реабілітаційний ресурс, як підтримуюче середовище для психологічно уразливих людей. Можливо, саме зараз настав час професійно зайнятись створенням арт-просторів, щоб започаткувати культуру традицій живопису у медичних закладах.

Вченими доведено, що споглядання мистецьких творів допомагає зняти напругу, стрес, позбутися тривоги та депресії. Живопис – це стежинка до внутрішнього світу, шлях до пошуку гармонії та спокою, який запобігає професійному вигоранню медичних працівників та допомагає хворим віднайти сили й мужність пройти шлях одужання.

Українська художниця Олександра Євсеєва тривалий час проводить реабілітаційні майстер-класи для військових та цивільних, дорослих та дітей. Покладаючись на власний творчий досвід мисткиня започаткувала проєкт “Зцілення живописом” в госпіталях Києва, що допомогає процесу реабілітації. Його мета трансформувати українські лікарні на емоційно сприятливе середовище, приязне як для пацієнтів, так і для медичного персоналу.

З нагоди Дня Медичного працівника у КНП Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги відбулася реалізація чергового етапу проєкту “Зцілення живописом”. Художниця завітала до Тернополя та особисто презентувала картин для першого в лікарні арт-простору.

Олександра пояснила: «Сьогодні тема моїх картин – квіти. Це полотна «Спогади про літо”, «Поле», «Квіти з мого саду». Саме вони дають можливість позитивно мислити, їхні кольори наповнюють буденність яскравими фарбами. Червоний колір надає енергії, пристрасті й сили; синій символізує вірність, довіру й заспокоєння; зелений асоціюється зі зростанням, гармонією та успіхом; а жовтий додає радості та оптимізму.»

Директор Ярослав Чайківський від імені колективу з вдячністю прийняв твори мистецтва і запевнив: «Ці картини у нашому інноваційному медичному просторі, без сумніву, відіграватимуть важливу роль у реабілітаційному процесі, зокрема і військових. Наш заклад відкритий для нових започаткувань та сучасних підходів до процесу лікування, адже ми багатопрофільний медичний кластер – один із найпотужніших медичних закладів Тернополя.»

«Маю надію, що до цього проєкту долучаться інші художники та меценати. Україні потрібні нові, потужні ідеї задля майбутнього!» – підсумувала Олександра Євсеєва.