Вчора, 30 червня, на Тернопільщині зафіксовано два випадки пропозиції неправомірної вигоди поліцейським з боку водіїв, яких зупинили за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Обидва факти корупційних правопорушень задокументували слідчо-оперативні групи поліції.

З початку року правоохоронці Тернопільщини склали 1753 адміністративні протоколи за їзду в стані сп’яніння (ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За таке порушення передбачено штраф 17 000 гривень з позбавленням права керування на 1 рік.

Однак водіям-порушникам, які намагаються уникнути адміністративної відповідальності за допомогою хабарів, загрожує не лише штраф, але й кримінальна відповідальність.

Співробітники патрульної поліції в Підволочиську зупинили скутер Fada за порушення правил дорожнього руху. 38-річний водій з Скориківської громади мав ознаки алкогольного сп’яніння. Щоб уникнути відповідальності, він запропонував поліцейським 10 000 гривень.

У Великих Гаях поліцейські зупинили автомобіль ВАЗ, водій якого був у нетверезому стані. 56-річний мешканець Тернопільського району запропонував поліцейським 10 000 гривень за нескладання протоколу.

Протиправні дії обох водіїв зафіксували нагрудні камери правоохоронців.

Слідчі поліції розпочали кримінальні провадження за обома фактами за ч. 1 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі.