Впродовж п’яти днів у Тернополі, на акваторії  Тернопільського ставу тривали перегони чемпіонату України з вітрильного спорту. Відбувались змагання у різних класах вітродощок. Дорослі спортсмени та юніори виступали у новому олімпійському класі іQFOil, а юнаки та дівчата змагались у дитячому класі Techno 293.

Учасниками регати стали спортсмени з Дніпра, Харкова та Тернополя. Як сказав головний суддя змагань, Національний суддя, віце-президент Вітрильної Федерації України, киянин Сергій Шумілов, такі змагання проводяться  Тернополі з 2018 року і традиційно участь у них брали, окрім тернополян, віндсерфінгісти з Донецької області (міста Курахово, Маріуполь), Кіровоградської (місто Світловодськ), з Миколаєва, Одеси, Києва. «Цьогоріч географія учасників, на жаль, не була такою широкою, але при цьому регата пройшла на високому рівні. І Тернопіль зараз можна вважати одним із основних центрів розвитку віндсерфінгу в Україні».

За час регати було проведено 12 перегонів для дорослих і 7 перегонів для дітей. За словами судді національної категорії, представниці Міністерства молоді і спорту Анастасії Коломієць (м. Київ), впродовж регати вітри були несильними, але достатніми для проведення перегонів в дисципліні «слалом» для дорослих.

В результаті, то у класі iQFOil за олімпійською програмою серед чоловіків чемпіоном України став спортсмен з Дніпра, майстер спорту України Олександр Менделенко. Звання срібного призера змагань виборов тернополянин Марʼян Воловець – майстер спорту України, випускник ЗУНУ, представник обласної ШВСМ. Третє місце виборов ще один віндсерфінгіст із Дніпра, майстер спорту України Владислав Менделенко.

Серед жінок чемпіонкою України у класі iQFOil за олімпійською програмою стала тернополянка, кандидат в майстри спорту Аліна Нижегородова – вихованка обласної ШВСМ, студентка факультету іноземних мов Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

До речі, Олександр Менделенко та Марʼян Воловець в квітні брали участь у кваліфікаційних змаганнях «Last chance», які відбувались у французькому місті ЄР і були відбірковими на Олімпіаду-2024. Однак, на жаль, нашим спортсменам не вдалося вибороти ліцензії і цьогоріч Україна не буде представлена у віндсерфінгу на Олімпійській регаті у Марселі.

Щодо інших результатів чемпіонату України у Тернополі, то у класі Open Foil за неолімпійською програмою серед чоловіків увесь п’єдестал пошани зайняли тернопільські віндсерфінгісти: перше місце посів майстер спорту України Тімур Данієлян – представник обласної ШВСМ студент ВСП «Фаховий коледж економіки, права та інформаційних технологій» ЗУНУ, другим був вихованець КДЮСШ з водних видів спорту ТМР, учень Тернопільської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов №3 Ян Іваськів,  третє місце посів студент ЗУНУ, кандидат в майстри спорту Віталій Мундяк.

У класі Open Foil у заліку серед юніорів переможцем теж був Тімур Данієлян, «срібло» здобув Ян Іваськів, а от бронзову нагороду виборов вихованець КДЮСШ з водних видів спорту ТМР, учень Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка Ігор Денисюк. За словами тренера спортсменів Олексія Нижегородова, для Ігоря змагання були дебютом, оскільки він тільки почав освоювати цей клас, однак це не завадило йому на рівні боротися з більш досвідченими суперниками і пройти всі перегони.

Додамо, що Аліна Нижегородова та Тімур Данієлян зараз готуються до участі у чемпіонаті світу з віндсерфінгу у серед юніорів до 19-ти років, який в середині липня відбудеться на озері Гарда в Італії.

Щодо результатів наймолодших віндсерфінгістів у класі Techno 293, то серед юнаків звання чемпіона здобув Демʼян Варода (учень Тернопільської школи-ліцею №6 імені Назарія Яремчука). Для цього юного спортсмена це вже не перша перемога – минулоріч Дем’ян теж був переможцем аналогічної регати та здобув перше місце на чемпіонаті міста з віндсерфінгу серед учасників до 15-ти років.

Срібним призером чемпіонату України-2024 став Платон Кушик (учень Тернопільської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов №3), який був наймолодшим учасником у своїй віковій групі. Як розповів Олексій Нижегородов, незважаючи на те, що Платон пропустив перший день змагань, він впевнено пройшов усі наступні перегони і в загальному заліку посів друге місце. А третім був Марк Резніченко (Тернопільська школа-ліцей №6 імені Назарія Яремчука), який вперше брав участь у таких змаганнях, однак зміг увійти до трійки лідерів.

Серед дівчат у класі Techno 293 відзначились Іларія Сінькевич, яка посіла перше місце, та Софія Корнієнко, яка була другою. Обидві – учениці Тернопільської школи-ліцею №6 імені Назарія Яремчука. Третє місце посіла харків’янка Аліса Калугіна. Для всіх дівчат це були перші вітрильні змагання, які стали своєрідним випробуванням “на міцність”, перевіркою сили характеру та волі до перемоги.  Усі вони, як і хлопці, мали сім перегонів, успішно проходили дистанцію та  вкладалися у контрольний час.

Усі учасники перегонів у класі Techno 293 – вихованці КДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради, тренери Олексій Нижегородов та Ірина Сінькевич.

Олена Лайко

Від admin2