На вулиці Валовій у Тернополі урочисто відкрили меморіальну дошку українському вченому-анатому, заслуженому діячу науки і техніки України, доктору медичних наук, почесному професору Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського Ярославу Федонюку.

Пам’ятну дошку встановили на фасаді будинку, в якому Ярослав Федонюк проживав у Тернополі до своєї смерті у 2017 році. Почесне право її відкрити надали доньці Ларисі і внуку Ярославу. Освятив подію священник УГКЦ, доктор богослов’я, отець Іван-Андрій Говера.

Організатором і ведучим дійства був український поет, громадський діяч Володимир Барна.

Вшанувати пам’ять видатного науковця прийшли його друзі, колеги, студенти та викладачі Тернопільського національного медичного університету.

Під час урочистої церемонії згадали про значний внесок Ярослава Федонюка у розвиток науки та освіти в Україні загалом і власне для Тернопільського медичного університету зокрема. Він був не лише талановитим науковцем, автором понад 200 наукових праць, але й мудрим наставником, який виховав ціле покоління лікарів. Впродовж багатьох років, з 1984 до 2006 року, Ярослав Федонюк був завідувачем кафедри нормальної анатомії Тернопільського національного медичного університету, ініціатором створення на базі кафедри унікального музею анатомії.  Завдяки одержимості професора Федонюка анатомією, тернопільська школа морфологів отримала визнання не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Як активний громадський діяч, Ярослав Іванович завжди прагнув допомогти людям. Він щиро любив життя, мав багато друзів та захоплень.

Під час дійства було репрезентовано підручник «Анатомія для стоматологів», присвячений світлій памяті Ярослава Федонюка, який представили його автори – знані науковці, завідувач кафедри анатомії людини Тернопільського національного медичного університету, доктор медичних наук, професор Ілля Герасимюк, професорка кафедри анатомії Буковинського державного медичного університету, докторка медичних наук Тетяна Хмара, професорка кафедри анатомії людини ТНМУ, докторка медичних наук Антоніна Пришляк, завідувачка кафедри біології ТНМУ, докторка медичних наук, професорка Лариса Федонюк.

Родзинкою заходу стала демонстрація відеофільму про життєвий і науковий шлях Ярослава Федонюка, який трепетно і з любов’ю підготувала донька Лариса, а озвучила відома тернопільська журналістка і поетеса Олена Лайко.

Відкриття меморіальної дошки стало ще одним свідченням визнання та поваги до Ярослава Федонюка. Його ім’я назавжди вписане в історію Тернопільського національного медичного університету та української науки.

Інформацію підготовлено за матеріалами офіційного Інтернет-сайту ТНПУ ім. Івана Горбачевського. Фото з архіву Лариси Федонюк