Професор кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ відвідала практичну конференцію для спеціалістів з питань діагностики та лікування ПТСР.

В рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» 17 червня 2024 року відбулася практична конференція для фахівців у галузі психічного здоров’я «Мотиваційній зустрічі з фахівцями з лікування посттравматичного стресового розладу». Захід організовано у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, Координаційним центром з психічного здоровʼя Кабінету Міністрів України.

У конференції взяла участь завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ, професор Олена Венгер.

Сьогодні ПТСР – це одна з найпоширеніших проблем у галузі психічного здоров’я дітей, молоді, дорослих. Кожен пацієнт з посттравматичним стресовим розладом потребує диференційованого індивідуалізованого підходу з використанням мультифокусної стратегії.

Сучасні підходи до менеджменту посттравматичного стресового розладу були представлені крізь призму практичного досвіду українських спеціалістів. Спеціалісти не можуть працювати лише в рамках одного методу чи одного підходу, кожен пацієнт з посттравматичним стресовим розладом потребує диференційованого індивідуалізованого підходу, тому потрібні мультифокусні стратегії, що базуються на evidence-informed підході, які підбираються під конкретного пацієнта з його біологічною предиспозицією, фабулою та інтенсивністю психотравмуючої події, особистісних механізмів опанування та ресурсних можливостей.

Цей захід став загальнодержавною ініціативою щодо розгортання масштабного проєкту для оптимізації галузі охорони психічного здоров’я, професійної підготовки спеціалістів з проблем ПТСР.