Сьогодні до Чорткова завітали представники посольства Сполучених Штатів Америки, які здійснюють моніторинг роботи UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні, щоб оглянути нещодавно офіційно відкритий соціально-житловий комплекс «Чортків єднає», де smart-квартири отримали 40 сімей зі сходу та півдня країни.

Колишній гуртожиток на той час ще Чортківської гімназії №3 ім. Р.Ільяшенка довго стояв без діла. Коли почалась велика війна і до Чорткова в пошуках безпечного місця приїхали декілька тисяч українців зі сходу та півдня країни, команда міської ради, розуміючи необхідність допомоги людям, шукала міжнародні проєкти та партнерів, які б допомогли реалізувати задум. І все задумане вдалось втілити у життя завдяки новій програмі «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням Nefco. Загальний бюджет нашого проєкту становить 1 млн 960 тис. євро.

Зазначимо, що Чортківська міська рада також виграла грант на 100 тисяч доларів США від UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні на встановлення гібридної сонячної електростанції на дах відремонтованого гуртожитку. Потужність СЕС – 50 кВт, плюс акумулятори потужністю 12 кВт*год., що дозволить частково заживити електроенергією будівлю у випадку знеструмлень. Монтаж сонячних панелей відбудеться вже ближчим часом.

🏢Делегація оглянула відремонтовану будівлю, побачивши повну термомодернізацію приміщень та підвалу, замінений дах, усі вікна та двері, харчоблок, захисне укриття (яке слугуватиме і для учнів Чортківської гімназії №3 ім. Р. Ільяшенка!), нову систему опалення, індивідуальний тепловий пункт, нові твердопаливні котли, внутрішні ремонти, дитячий простір тощо.

Також поспілкувались із новоспеченими володарями smart-квартир та людьми, які отримали робочі місця у цій же будівлі (перукарі, майстри з ремонту одягу та взуття) завдяки ще одному виграному проєкту Чортківської міської ради від проєкту «Мери за економічне зростання».