Делегація Тернопільщини бере участь в роботі Всеукраїнського форуму “Культура під час війни. Людський капітал”.

Серед спікерів – представники Офісу Президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, а також відомі культурні діячі та експерти.

Як розповіла директор департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк, яка бере участь в роботі форму, метою заходу є висвітлення та публічне обговорення між представниками органів державної влади, регіонального управління та представниками громади актуальних питань щодо стану кадрового забезпечення в сфері культури, який виник в наслідок воєнних подій та пошуку можливих шляхів збереження носіїв мистецької та креативної галузі держави.

Форум стане платформою для напрацювання спільних системних дій задля збереження людського капіталу в культурній сфері під час війни, що є основним носієм знань, навичок та національної культури для молоді та майбутніх поколінь українців.

Основна увага учасників форуму зосереджена на таких ключових темах:стан кадрового забезпечення сфери культури, відновлення та відшкодування втрат, нові форми організації надання культурних послуг в умовах значних інфраструктурних втрат і руйнувань та адаптація культури до умов війни та потреба в культурних подіях.

Дякую всім, хто вболіває за високу місію збереження української культури, людей в культурі, збереження нашого потужного людського капіталу та величезного культурного надбання. Перед нами ще велика робота. Це не тільки збереження, але й відновлення та формування тієї стійкості, яка сьогодні потрібна для перемоги“, – наголосиив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Саме культура свого часу відтворила і зберегла нашу націю, яку ворог знищує століттями. І сьогодні саме українська держава і армія вогнем і мечем бореться за нашу культуру. В окопах, на полях, в повітрі, під землею, в воді – ми відвойовуємо культуру, історію, право на свою мову, право залишатися українцями. Я дуже дякую нашим Збройним силам, нашим захисникам і захисницям, які зараз дають нам цю можливість бути тут, дихати вільно в своїй Україні, боротися, мріяти й перемагати“, – зазначила Віце-прем’єр-міністр ‒ Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.