Прокуратура Тернопільської області скерувала до суду обвинувальний акт щодо громадянки Росії, яка проживає в селищі Козова Тернопільської області. Її звинувачують у поширенні матеріалів, що виправдовують збройну агресію РФ проти України та глорифікують осіб, які її здійснювали (ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України).

Згідно з матеріалами слідства, жінка, перебуваючи на території РФ у 2021 році, зареєструвалася в соціальній мережі “Одноклассники”. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вона продовжила користуватися цією соцмережею, щоб публікувати матеріали, які виправдовують агресію.

На своїй сторінці в соцмережі жінка періодично публікувала дописи, що глорифікують осіб, які брали участь у бойових діях проти України. Так, 20 травня 2022 року вона поширила допис користувача “МЬІ – РУССКИЕ”, в якому йшлося: “А давайте все вместе поддержим наших бойцов, которые сейчас ведут борьбу с нацизмом на передовой! За вами вся россия, мужики!”.

Судова лінгвістична експертиза підтвердила, що в опублікованих матеріалах дійсно містяться виправдовування та глорифікація військових країни-агресора.

Досудове розслідування у цій справі завершено, його вели слідчі Управління Служби безпеки України в Тернопільській області.