За календарем визначних дат 9 травня в Україні, Європейському Союзі та інших країнах відзначається День Європи на відзначення миру та єдності на європейському континенті. Але всі ці свята – європейського чи то навіть світового значення проходять зараз з огляду на той непростий час, у якому живемо ми, українці. Воєнний час.

Так, 9 травня – День Європи, але в контексті нашої історії та сьогодення ми ще раз говоримо на повний голос, що Україна саме зараз стоїть з мечем у воєнному протистоянні з безжальним і підступним ворогом на кордоні Європи, затуляючи її собою, виборюючи право на життя та мир. Саме тому музична програма, яку з нагоди Дня Європи 9 травня подарує тернополянам та гостям міста Муніципальний Галицький камерний оркестр, втілюватиме ідеї «Україна – це ми» та «Україна – це Європа».

У концерті прозвучать популярні твори європейських композиторів та інструментальні обробки українських народних пісень, українські романси. Особливою родзинкою дійства стануть неймовірні за енергетикою «Плотогони» українського композитора та аранжувальника Ростислава Бабича, написані спеціально для Галицького камерного.

А завершить програму твір «Ода до радості». В 1972 році Рада Європи утвердила «Оду до радості» на музику Бетховена Гімном Ради Європи, а у 1993 – цей твір став гімном ЄС. З 2003 року, заради рівноправ’я усіх мов, гімном ЄС було вирішено вважати лише музику. І тому на цьому концерті, наче прокладаючи музичний місток між минулим і сьогоденням, між історією і сучасністю, між Україною та Європою, між війною і миром, віддаючи шану тим, хто у цілому світі підтримує світле і впевнене, а найголовніше – мирне європейське майбутнє нашої держави, «Ода до радості» і звучатиме.

Відбудеться концерт Муніципального Галицького камерного оркестру 9 травня о 13 годині на імпровізованому сценічному майданчику біля пам’ятника Івану Франку (вулиця Сагайдачного).

Додамо, що захід благодійний на підтримку ЗСУ. Зібрані кошти будуть спрямовані на потреби підрозділів, у яких служать тернополяни.

Запрошуємо тернополян та гостей міста на зустріч із Муніципальним Галицьким камерним оркестром, аби послухати українську та європейську музику, вшановуючи День Європи.

Диригент оркестру Андрій Аркуша, ведуча програми Олена Лайко.

Організовує захід Управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради.

 

Від admin2