Розпорядженням міського голови Вадима Боярського від 21 травня 2024 року Шумській комунальній установі “Центр культури і дозвілля” присвоєно ім’я видатного педагога, композитора та хорового диригента Василя Ільківа.

Це рішення стало результатом двомісячних громадських обговорень, в ході яких жителі Шумської громади та депутати міськради одностайно підтримали пропозицію про перейменування.

    Громада Шумська щиро шанує неоціненний вклад Василя Ільківа у розвиток культурних і духовних цінностей нашого краю

“, – відзначив у своєму Facebook-пості Вадим Боярський. – “Талановитий педагог, композитор та виконавець пісень, він протягом десятиліть щедро ділився своїм талантом і любов’ю до музики з учнями та шанувальниками. Його голос звучав на численних заходах, збагачуючи наше життя щирими емоціями та незабутніми враженнями“.

Василь Миколайович Ільків народився 14 січня 1938 року в селі Велеснів Монастирищенського району. У 1965 році він переїхав до Шумська, де протягом понад 55 років плідно працював викладачем Шумської школи мистецтв. За його активної участі та завдяки невтомній енергії було створено безліч творчих колективів, серед яких Шумська народна капела, різноманітні вокальні ансамблі, дитячий хор, хор хлопчиків, квартет “Спалах” та жіноче тріо “Погорина”.

Василь Ільків здобув широке визнання за свою самовіддану працю. У 2008 році йому було присвоєно звання “Заслужений працівник культури України”, а у 2016 році він був нагороджений Грамотою та нагрудним Знаком від Святішого Філарета.

На жаль, 9 грудня 2020 року видатний діяч культури відійшов у вічність. Проте його творчий спадок та безцінний внесок у розвиток Шумщини назавжди збережуться в пам’яті вдячних земляків.

Присвоєння Шумському центру культури і дозвілля імені Василя Ільківа стане гідним вшануванням його пам’яті та символом безмежної вдячності за його вагомий внесок у збереження та примноження культурних надбань Шумської громади.