21 травня 2024 року в ТНМУ відбувся профорієнтаційний фестиваль медичних спеціальностей, який організували відділ комунікацій та маркетингу й працівники приймальної комісії. До проведення заходу активно долучилися декан медичного факультету професор Петро Лихацький, декан стоматологічного факультету доцент Світлана Бойцанюк, декан фармацевтичного факультету доцент Дмитро Коробко, заступник директора ННІ медсестринства Віта Славопас, кафедра екстреної та симуляційної медицини, центр симуляційного навчання і викладачі профільних кафедр. Окрім того, від Студентського парламенту ТНМУ зусилля для організації фестивалю доклали Олександр Мехедок, Софія Береуляк і Ангеліна Лотоцька.

У внутрішньому дворику університету було розташовано павільйони, розгорнуто виставкові експозиції.

Гості фестивалю, учні Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія ім. І. Франка», Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3, ТНВК «Школа-ліцей № 6 ім. Н. Яремчука», Буцнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, мали змогу дізнатися про медичні спеціальності, поспілкуватися з викладачами та студентами.

Злагоджено й цікаво працювали на кількох локаціях викладачі медичного факультету. Доценти кафедри загальної гігієни та екології Ольга Сопель, Наталія Флекей, асистенти Мар’яна Данчишин, Оксана Дублянко разом із професором Оленою Лотоцькою продемонстрували гостям методики визначення рівня нітратів у фруктах та овочах, швидкості руху повітря, рівня шуму, рівня чадного і вуглекислого газу тощо. Учні мали змогу визначити рівень глюкози в крові разом із викладачами кафедри внутрішньої медицини на чолі з доцентом Людмилою Наумовою та виміряти артеріальний тиск разом із доцентом кафедри внутрішньої медицини та фтизіатрії Наталією Кавецькою. Майбутніх абітурієнтів супроводжували заступники декана медичного факультету доценти Світлана Кучер, Ірина Смачило, Анна Миколенко.

Активно працювали викладачі стоматологічного факультету, яких очолювала декан Світлана Бойцанюк. Так, викладачі кафедри ортопедичної стоматології доценти Орися Бандрівська, Ольга Стаханська, Людмила Пясецька показали майбутнім абітурієнтам, як правильно знімати анатомічні відбитки зубів альгінатним матеріалом. Доцент кафедри хірургічної стоматології Ольга Скочило та асистент Іван Стефанів ознайомили із методикою видалення зубів. Викладачі кафедри терапевтичної стоматології доценти Марта Залізняк, Христина Погорецька, Мар’яна Левків, Людмила Пацкань та асистенти Роксана Древніцька, Аліна Безушко і Володимир Радчук розповіли про навчання на стоматологічному факультеті, продемонстрували методики пломбування каріозних порожнин на фантомах, навчали правилам догляду за порожниною рота, залучили наших гостей до емпіричних досліджень з використанням анкети-опитувальника, результати яких будуть згодом оприлюднені на наукових форумах. Учасники анкетування отримали призи від фірми «Лакалут».

Командну роботу продемонстрували викладачі фармацевтичного факультету, з якими завжди були поряд декан Дмитро Коробко, заступник декана Ігор Бердей і старший лаборант Оксана Бача. Завідувач кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків доцент Наталія Белей розповіла про лікарські препарати, які можна придбати в аптеці, зокрема, про тверді лікарські форми, розчини для ін’єкцій в ампулах, гелі на основі карбінолу тощо. Доценти кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Марія Шанайда та Іванна Кернична представили окремі зразки гербарного фонду та розповіли про цілющі властивості різних рослин. Доценти кафедри фармацевтичної хімії Марія Михалків та Ірина Івануса провели якісні реакції на виявлення катіонів деяких металів з використанням різних реагентів і залучили до цього процесу всіх охочих. Доцент Тетяна Кучер запропонувала гостям взяти участь у хімічній вікторині.

Викладачі ННІ медсестринства доцент Ольга Зарудна, асистенти Віта Славопас, Оксана Прокопчук, Роман Волков, Ольга Козак, Юлія Коцаба, Ірина Яворська і студенти 3-го курсу Ірина Бойко й Ірина Дерда розповіли про особливості професії медичної сестри. Гості фестивалю мали змогу потренуватися у виконанні медсестринських маніпуляцій (забір крові у пацієнта, накладання джгута, обробка ран тощо). Також усім охочим провели глюкометрію та вимірювання рівня сатурації кисню в крові. Разом із викладачем Аліною Томків та студентами-парамедиками 3-го курсу Денисом Демихом, Христиною Безносою й Анастасією Порохняк школярі взяли участь у проведенні серцево-легеневої реанімації з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора і оглянули карету екстреної медичної допомоги.