У День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 8 травня, в Тернополі за участю депутата Тернопільської обласної ради Володимира Мисика відбулося спецпогашення поштової марки «русскій воєнний флот – до дна!»,присвяченої очищенню Чорного моря від московських окупантів. Вона – третя в легендарній серії «русскій воєнний корабль…» і символізує перемогу над сучасним нацизмом у морі.

На марці зображені ті російські кораблі, що вже потоплені або підбиті ЗСУ, ВМС, ГУР та СБУ, а також сторожовий фрегат «Адмірал Макаров», який поки що на плаву.

«Маючи досвід випуску «пророчої» марки, сподіваємося, що саме «Адмірал Макаров» найближчим часом відправиться на дно, – акцентувала директорка з розвитку мережі Тернопільської дирекції «Укрпошти» Тамара Оксюта. – Нагадаю, що першу марку «Русскій воєнний корабль, іди…» ми випустили в квітні 2022-го. На ній був зображений ворожий ракетний крейсер «Москва». Через два дні після офіційного введення марки в обіг Збройні Сили України відправили «Москву» на дно».

Від початку повномасштабного вторгнення Сили безпеки та оборони України знищили не тільки «Москву», а взагалі третину чорноморського флоту. Зокрема, великі десантні кораблі «Саратов», «Мінськ», «Новочеркаськ», «Цезар Куніков», рятувально-буксирне судно «Рятувальник Василь Бех», підводний човен «Ростов-на-Дону», патрульний корвет «Сергій Котов».

Окрім марки «русскій воєнний флот – до дна!» «Укрпошта» випустила також конверт «морський бій» та листівки, в тому числі, присвячені зерновому коридору, відкритому завдяки перемозі на морі. Намалював марку, конверт і листівки художник Віктор Грудаков, а шрифт спеціально для ЗСУ розробив Дмитро Растворцев.

Тираж марки – мільйон примірників. Номінал – F, що відповідає тарифу на пересилання внутрішніх реєстрованих листів без оголошеної цінності (рекомендованих) масою до 50 грамів і поштових карток, еквівалент – 30 грн. Вартість марки – 30 грн. Вартість маркового аркушу, на якому розміщено 4 марки – 120 грн. Тираж конверта «Перший день» – 50 000 примірників.

Придбати марку «русскій воєнний флот – до дна!», випущену за підтримки ВМС ЗСУ, можна у відділеннях «Укрпошти», філателістичних крамницях, а також онлайн у Поштовому маркеті.