Тернопільський міськрайонний суд визнав винною та засудив до 2 років 6 місяців позбавлення волі жительку села Мусіїївка Старобільського району Луганської області за колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Її також позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування у сфері освіти строком на 14 років.

Прокуратура довела в суді, що у травні 2022 року обвинувачена погодилася на співпрацю з окупаційною владою. Вона очолила так званий заклад “государственное общеобразовательное учреждение луганской народной республики «Мусиевский учебно-воспитательный комплекс»”, перейменований з українського закладу освіти.

Працюючи на посаді директора навчально-виховного комплексу вона впроваджувала у школі стандарти освіти держави-агресора, шляхом встановлення та реалізації освітньої програми, визначеної законодавством рф. Колаборантка довела до відома усіх працівників закладу необхідність впровадження стандартів системи освіти рф. У навчальний план закладу було введено «русский язык», «разговоры о важном», «литературное чтение», «мои первые опыты», «технология» та інші предмети, затверджені як стандарти освіти у навчальному процесі державою-агресором. Натомість з шкільної бібліотеки були вилучені усі українські книги, як «провокаторські» й завезено російську літературу.

За показаннями свідків, директорка погрожувала тим освітянам, які не пішли на співпрацю з окупаційною владою, обшуками й переслідуваннями.

Спеціальне досудове розслідування у справі здійснювали слідчі Управління СБУ в Тернопільській області.

Вирок суду набрав законної сили.