У селі Зарубинці на Тернопільщині урочисто відзначили 170-річчя з дня народження Івана Горбачевського – українського біохіміка, гігієніста, епідеміолога, громадсько-політичного та освітнього діяча.

Захід, який відбувся 15 травня, зібрав численних гостей, зокрема науковців, представників влади, громадськості та жителів села.

Іван Горбачевський – постать непересічна. Його життя та діяльність – це яскравий приклад служіння своєму народу, невпинної праці на благо науки та освіти, щирого прагнення до кращого майбутнього для України.

Професор Карлового університету, де він протягом 35 років очолював кафедру лікарської хімії, а також декан медичного факультету та ректор, Іван Горбачевський здобув світове визнання завдяки своїм ґрунтовним науковим працям з біологічної хімії.

Окрім значних наукових здобутків, Іван Горбачевський був відомим громадським та політичним діячем. Він став першим міністром народного здоров’я в Австро-Угорщині, заклавши основи для подальшого розвитку системи охорони здоров’я в країні.

Вагомий внесок Івана Горбачевського в різні сфери життя України не залишився непоміченим. Він був членом численних наукових товариств, дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка у Львові, академіком Української академії наук у Києві, а також номінувався на Нобелівську премію.

З нагоди 170-річчя з дня народження Івана Горбачевського, урочисто започатковано нову нагороду – «Заслужений професор університету-лавреат медалі Івана Горбачевського». Цього року першим володарем цієї почесної нагороди став академік Михайло Андрейчин.

Пам’ять Івана Горбачевського назавжди збережеться в серцях українців як приклад самовідданої праці, незламності духу та безмежної любові до України.