14 картин-стацій “Хресна дорога Христа – Випробування України” красуються в Українському домі “Перемога” до 14 квітня. Ці вишукані роботи, вишиті півхрестиком, створили тернополяни Ярослава та Олег Ликтеї. Твір подружжя присвячено пам’яті їхнього 14-річного сина, життя якого обірвалося трагічно.

Історія створення Хресної дороги сягає 1998 року, коли Ярослава та Олег, заслужені майстри народної творчості України, розпочали роботу над першою стацією. Надихнула їх зустріч з о. Дмитром Блажейовським, чиї слова та наука проросли в їхній душі. Завершити задумане планували до 2000-ліття Різдва Христового.

Доля ж втрутилася жорстоко: над першою стацією працювали разом з сином, але завершити її втрьох не судилося. Трагічна загибель сина затьмарила життя подружжя. Вишивання було закинуто на місяці, і, можливо, ніколи б не продовжено, якби не згадалися слова сина: “Шкода, якщо така робота не буде завершеною…”.

З новою силою та молитвою Ярослава та Олег взялися за голки. Власноруч розробляли схеми, підбирали нитки. Вишивали у вихідні та вечорами, адже належало ходити на роботу. Розуміючи, що фізично можуть не встигнути до наміченої дати, вони звернулися за допомогою до рідних та сусідів. Вісьмох людей навчили техніці півхрестика, перейнятої в о. Дмитра. Справа пішла, і два роки кропіткої праці подарували світу цю величну Хресну дорогу.

Кожна картина, за словами Ярослави Ликтай, містить близько 219 тисяч стібків. Їх завершили, освятили та презентували до 2000-ліття Різдва Христового, як і планували. Присвятили пам’яті сина, а коли почалася війна – і всім синам, які загинули за Україну.

До 2019 року вишита Хресна дорога мандрувала містами України. Відбулося понад сто виставок. А потім коронавірус, війна… Не до подорожей… Але цього квітня в рідному Тернополі майстри все ж представили сотворене. Дивитися його, кажуть, потрібно вдумливо, медитуючи, серцем.

Виставка “Хресна дорога Христа – Випробування України” – це не просто витвір мистецтва. Це гімн пам’яті, шани й віри, що втілений у тисячах стібків. Це заклик до єднання та до боротьби за волю, за яку віддали своє життя кращі сини та доньки України.