Поліція, у мене щойно пропала дитина” – такі повідомлення по кілька разів на тиждень надходять на лінію “102” від жителів міста та області.

Для працівників поліції розшук дітей стає першочерговим завданням. У випадку зникнення дитини надзвичайно важливо не втрачати час і одразу поінформувати про подію всі відповідні служби, а не намагатися відшукати дитину самостійно.

Важливу роль у пошуках відіграє смс-розсилка з фотографією та описом зниклої дитини. Завдяки небайдужим громадянам, які повідомляють про можливе місцеперебування розшукуваного, вдається швидко знайти дітей.

Минулого року на лінію “102” про зникнення дітей надійшло 250 повідомлень. Усіх неповнолітніх розшукали. Цього року з 50 зниклих додому повернулися також усі.

Сучасна система відеонагляду – це суттєва допомога працівникам поліції.

Ця система інтелектуальна, яка сама працює таким чином, що особу, яка є в базі, ми знайдемо, де б вона не була, де б вона “не засвітилася” на любій відеокамері“, – розповів начальник ГУНП в Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

Система відеонагляду налічує 1225 камер, з яких частина з функцією розпізнавання обличчя. Працівники поліції, як тільки отримують інформацію про зникнення, вводять дані розшукуваної людини: її фото, параметри, одяг. І після цього автоматизована система моніторить усі камери і показує збіги.

До пошуків дітей можуть залучати кінологів, рятувальників, підіймати у повітря дрони. Все залежить від останнього місцеперебування розшукуваних.

Ефективність розшуку зниклої дитини залежить від вчасного звернення батьків чи родичів, від наявності фотографій та особливих прикмет.