З нагоди Ювілею та Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, у виставковій залі Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” було продемонстровано експозиції, підготовлені фахівцями НЗ “Замки Тернопілля”.

Відвідувачі заходу, а в їх числі – представники творчої інтелігенції, члени Тернопільського земляцтва, видатні уродженці Тернопільщини ознайомилися із виставками скульптур Володимира Лупійчука та Івана Мердака, експозицією графіки Євгена Удіна та тематичною фотовиставкою.

Також відбувся показ серії відеофільмів, присвячених визначним пам’яткам, які входять до складу НЗ “Замки Тернопілля”.

Присутня на заході директорка департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк відзначила вагомий внесок працівників заповідника у справу збереження та реставрації пам’яток культурної спадщини, налагодження музейної роботи і популяризацію історії та культури, розвиток туристичного потенціалу Тернопільщини.

Вона подякувала усім, хто стояв біля витоків створення заповідника, його адміністрації та працівникам, які впродовж 30-ти років розбудовували і розвивали Національний заповідник “Замки Тернопілля”.

Довідково: 8 лютого 1994 року в місті Збараж Тернопільської області було створено Державний історико-архітектурний заповідник. На той час його базою став архітектурний комплекс Збаразького замку XVII століття, церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів, які є пам’ятками архітектури національного значення, ряд інших пам’яток міста та району.

У 1999 році до складу заповідника ввійшов Вишневецький архітектурно-ландшафтний комплекс – пам’ятка архітектури національного значення XIV-XIX століть, а у 2002 утворено філію Заповідника у місті Скалаті Підволочиського району, центральним об’єктом якої став Cкалатський замок XVII століття.

15 січня 2005 року Заповіднику надано статус Національного і перейменовано у Національний заповідник “Замки Тернопілля”.

У 2008 році до складу Національного заповідника ввійшли ще сім замків, це: замок у місті Теребовля, замок в смт. Микулинці, замки в с. Язловець, с. Підзамочок та смт Золотий Потік, фортеці у смт. Скалі Подільській та с. Кривче.

У 2010 році, до складу Заповідника увійшов одинадцятий замок – у місті Чортків.