Представники управління превентивної діяльності провели семінар для майбутніх педагогів молодших класів, де розповіли про алгоритми дій у випадках, коли школярі стають жертвами домашнього насильства.

За словами інспектора Андрія Бобика, через війну проблема домашнього насильства в українських сім’ях значно загострилась. З початку 2024 року до поліції надійшло близько 2500 повідомлень про такі факти.

Для допомоги постраждалим від домашнього насильства на території області працюють мобільні бригади. Фахівці надають їм соціально-психологічну, медичну, соціальну та психологічну допомогу, а також допомагають знайти вихід із ситуації.

Педагогічні працівники також відіграють важливу роль у розпізнаванні та протидії домашньому насильству. Їм рекомендується звертати увагу на такі фактори:

– Зміна поведінки дитини: стає замкнутою, агресивною, тривожною, або навпаки, надмірно балакучою.
– Синці, подряпини, опіки та інші травми на тілі.
– Скарги на біль у животі, головний біль, проблеми зі сном.
– Відмова відвідувати школу або брати участь у позакласних заходах.

Важливо пам’ятати, що будь-яке насильство травмує дитячу психіку. Це може призвести до того, що у дорослому житті дитина також стане агресором. Тому важливо вчасно розпізнати та протидіяти домашньому насильству, щоб захистити дітей.

Студент ТНПУ імені Володимира Гнатюка В’ячеслав Писарук зазначає, що інформація про протидію домашньому насильству є надзвичайно важливою для майбутніх педагогів.

Організатори семінару переконані, що педагоги повинні стежити за дітьми й при найменшій підозрі на домашнє насильство, повідомляти відповідні органи.