За процесуального керівництва прокурорів Тернопільської обласної прокуратури жительці Запорізької області повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідство встановило, що жінка, підтримуючи воєнну агресію Росії, з серпня-вересня 2022 року до кінця лютого 2024 року добровільно займала посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на тимчасово окупованій території міста Приморськ Запорізької області.

Маючи досвід роботи в державних органах та сфері зайнятості, восени 2022 року вона за пропозицією представників окупаційної адміністрації добровільно очолила так званий “Приморський районний центр зайнятості населення” окупаційної влади.

Жінка керувала центром, реалізовувала політику Росії у сфері зайнятості, розпоряджалася майном та коштами центру, впроваджувала та контролювала дотримання російського законодавства підлеглими.

Вона також організовувала виконання російських програм зайнятості, для чого контактувала з окупаційною владою, роботодавцями та громадянами на окупованій території. Крім того, виконувала інші обов’язки та незаконні накази окупантів.

Триває досудове розслідування, яке здійснюють слідчі Управління Служби безпеки України в області.