Тернополянина чекає суд за публічне заперечення збройної агресії Росії проти України.

За даними слідства, інцидент стався 9 травня 2023 року. Під час поїздки в міському автобусі чоловік вступив у словесний конфлікт з іншими пасажирами. Він заявив, що війни на сході України немає, а відбувається лише “громадянська війна” і переможців у ній не буде. Ця заява суперечить офіційній позиції України та фактам російської агресії, що триває з 2014 року.

Неадекватна поведінка чоловіка не обмежилася конфліктом в автобусі. Того ж дня на зупинці громадського транспорту він продовжував свою пропагандистську риторику. Будучи вже у нетверезому стані, він повторював ті ж твердження про “громадянську війну” під час розмови з правоохоронцями – працівниками патрульної поліції Тернопільської області та військовослужбовцем Національної гвардії України.

Правоохоронці зафіксували правопорушення та повідомили про нього до Служби безпеки України. Слідчі Управління СБУ в Тернопільській області провели досудове розслідування. За його результатами чоловіку інкриміновано статтю 436-2 Кримінального кодексу України (заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України). Обвинувальний акт скеровано до суду.