31 січня 2024 року стартував провайдерський ліцензійний курс від Національної асоціації екстрених медичних техніків США (National Association of Emergency Medical Technicians) з тактичної медицини (ТССС), який тривав упродовж шести днів. Головна мета курсу – підготовка сертифікованих інструкторів з числа викладачів кафедри медицини катастроф і військової медицини, а також створення на базі цього підрозділу та центру симуляційного навчання тренінговий навчальний центр з тактичної медицини – NAEMT Training Center. Доцент кафедри медицини катастроф та військової медицини Віктор Шацький розповів, що в центрі інструктори ТНМУ будуть навчати військових, правоохоронців та інших з тактичної медицини за стандартами ТССС і НАТО з видачею міжнародних сертифікатів, які визнаються у світі.

«Ми будемо пропонувати від одноденних до тижневих курсів в залежності від запитів. Загальний курс з відпрацювання базових навичок триватиме упродовж одного дня. Окремі навчання будуть для бійців-рятувальників і розрахований курс на 40 годин. Також буде навчальний курс для осіб з медичною освітою тривалістю 64 години. Для цього ми спеціально запросили досвідченого фахівця Майкла Меолі (Michael Meoli), який навчає і сертифікує навчальні центри з тактичної медицини в Україні», – додав Віктор Шацький.

Майкл Меолі є парамедиком, військовим з великим досвідом, який допомагає українським військовим отримати необхідні знання і навички з тактичної медицини, а також готує інструкторів і сертифікує навчальні центри, щоб якомога більше захисників могли отримати знання та вміння, які рятують життя. «Я відгукуюся на пропозиції щодо відкриття подібних центрів і сертифікування інструкторів, бо це моя важлива місія і мій внесок у перемогу України. Я працюю в цьому напрямку понад 40 років. Упродовж своєї діяльності відвідав 60 країн, але Україна стала найулюбленішою серед усіх. Це мій восьмий приїзд. Вперше я приїхав до України у вересні 2014 року і вдруге повернувся вже під час повномасштабного вторгнення. Сьогодні я більше часу проводжу в Україні, ніж у США. Не можу сказати точну кількість тренувальних центрів, які вдалося відкрити упродовж останніх двох років, але загалом ці центри навчають майже 10 тисяч осіб щомісяця», – зазначив Майкл Меолі.

Після завершення навчань Майкл Меолі 5 лютого 2024 року вручив ректору ТНМУ Михайлу Корді сертифікат, який засвідчує, що в Тернопільському національному медичному університеті розпочав роботу навчальний центр з тактичної медицини від Національної асоціації екстрених медичних техніків США (National Association of Emergency Medical Technicians) – NAEMT Training Center.
Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.
Світлини Миколи Василечка.