Національно-мистецький проєкт «Рушник волі» з серпня 2023 року мандрує Тернопільщиною. На триметровому полотні жителі створюють традиційні для нашої області візерунки та слова «Слава Україні».

Днями «Рушник волі» завітав на Шумщину. У громадському просторі в Шумський краєзнавчий музей ініціатори проєкту Ірина Шумада та Ірина Скасків представили головну мету акції — вишити оберіг та об’єднати родини захисників, небайдужих краян, українців, що втратили свої домівки через війну. Захід розпочали хвилиною мовчання в пам’ять про загиблих Героїв. Творчу зустріч своїм патріотичним співом супроводжували волонтер, представник благодійного фонду Микола Василечко та вчителі Шумська школа мистецтв Шумської міської ради.

Рушник волі уже відвідав більшість громад Тернопільщини, залишилося вишити герб. Організатори наголосили, що обрано особливе зображення тризуба – його форма має походження із Шумщини, краю повстанців. Хрестики на полотні заклали матері та дружини захисників, що віддали своє життя за нашу землю. Також до завершення роботи над створенням вишитого рушника долучилися міський голова Вадим Боярський та начальник управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Алла Ніколаєва.

Довідково: Проєкт «Рушник волі» – спільна ініціатива Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, Тернопільського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, ГО «Спілка Жінок Тернопільщини» та ГО «Школа борщівської народної сорочки».