В Тернопільському національному медичному університеті розпочато реалізацію проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» Міністерства охорони здоров’я України за підтримки Світового банку. В імплементації цієї програми беруть участь ще два університети, зокрема Національний медичний університет імені О.Богомольця та Буковинський державний медичний університет.

Завдяки проєкту навчання пройдуть 720 медичних фахівців, 300 з яких здобуватимуть і відпрацьовуватимуть практичні навички на базі центру симуляційного навчання ТНМУ. Загалом навчання для цієї кількості медиків триватиме упродовж восьми тижнів. Повноцінний цикл навчань кожна група проходитиме упродовж 6 днів. Перші два дні курсанти відпрацьовуватимуть навички на курсі «Менеджмент критичного дорослого пацієнта. Розширені реанімаційні заходи у дорослих», наступні два дні – «Менеджмент критичного педіатричного пацієнта. Розширені реанімаційні заходи в педіатрії», півтори дні виділяється на «Менеджмент критичного пацієнта з травмою» і ще півдня приділяється курсу «Особливості роботи закладу охорони здоров’я в умовах масового надходження постраждалих». З 300 осіб, які навчатимуться на базі ТНМУ, буде 120 лікарів і 180 медсестер з приймальних відділень лікарень (emergency department). До ТНМУ приїдуть фахівці з 11 областей, зокрема Сумської, Запорізької, Харківської, Херсонської, Дніпровської, Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Львівської, Волинської та інших. Області делегуватимуть мультидисциплінарну команду, в якій будуть фахівці з 30 лікарень кластерного і надкластерного рівнів. З кожної лікарні буде представлено 10 осіб – 4 лікарі і 6 медсестер. Кожна група налічуватиме 35-40 учасників.

Під час офіційного старту програми, який відбувся 15 січня 2024 року на базі центру симуляційного навчання Тернопільського медуніверситету, ректор ТНМУ Михайло Корда зазначив, що «сьогодні з боку Міністерства охорони здоров’я багато уваги приділяється розвитку системи екстреної медичної допомоги. Наш університет став центром підготовки і перепідготовки персоналу цієї служби в Україні, оскільки тут на високому рівні створені всі умови».

Директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Ярмоленко додала, що не має сумнівів у тому, що інструктори ТНМУ навчать учасників програми всьому необхідному. Вона висловила сподівання, що всі отримання знання і навички будуть застосовані в лікувальних закладах Тернопільського краю і рівень надання медичної допомоги в приймальних відділеннях зросте в рази. За її словами держава обладнала ці відділення всім необхідним, тому сьогодні важливо вдосконалити командну роботу, відпрацювати злагодженість дій і шліфування практичних навичок з метою максимального збереження життя пацієнта. Ольга Маркіявна висловила впевненість, що представники інших областей, які є учасниками проєкту, також значно підсилять свої лікувальні заклади.

Завідувач кафедри екстреної та симуляційної медицини Арсен Гудима наголосив на тому, що ТНМУ з 2019 року є учасником проєктів і програм з навчання і вдосконалення навичок працівників служби екстреної медичної допомоги. Важливим аспектом цього проєкту є те, що навчатимуться разом лікарі і медсестри відділів екстреної допомоги лікувальних закладів як єдина дієва команда.

Директор центру симуляційного навчання Галина Цимбалюк звернула увагу на те, що цей проєкт є логічним продовженням всіх попередніх проєктів, які реалізуються на підтримку реформування і підвищення кваліфікації фахівців екстреної медичної допомоги. «Чотири роки тому ми розпочинали навчання працівників швидкої допомоги, які є догоспітальною ланкою, а госпітальна ланка – це відділення екстреної медичної допомоги в лікарнях. Сьогодні ми навчаємо фахівців цих підрозділів», – додала Галина Юріївна.

До навчань задіяна інструкторська група досвідчених фахівців, зокрема більшу частину її становлять викладачі нашого університету. Також додатково запросили інструкторів з догоспітальної допомоги, які свого часу пройшли навчання, вишколи, курси і успішно склали іспити на базі центру стимуляційного навчання Тернопільського медуніверситету. До команди викладачів з боку ТНМУ увійшли Антоніна Черватюк, Юрій Денисюк, Наргіз Джавадова, Ольга Дутчак, Емілія Бурбела, Аліна Покришко, Роман Гук. Серед запрошених наставників – консультант Європейського офісу ВООЗ Олена Воловик і інструктор Європейської та Всеукраїнської ради реанімації Людмила Павленко з Вінниці, інструктори навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги Волинської області – Олена Денисюк і Рівненської області – Богдан Фостяк, Олександр Чередарик. Також упродовж наступних тижнів будуть колеги з Київського центру екстреної медичної допомоги.