Слідчі Нацполіції спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань та військової контррозвідки СБУ викрили організовану групу, яка виготовляла фальшиві документи для ухилянтів від мобілізації.

За даними слідства, організатором групи був житель Тернополя. Він залучив до своєї справи трьох знайомих та працівника центру комплектування.

Група винайняла нежитлове приміщення в Тернополі, де облаштувала офіс. Там вони виготовляли фальшиві посвідчення про непридатність до військової служби, документи про зняття з військового обліку та довідки ВЛК.

Для виготовлення документів група використовувала необхідні печатки та штампи. Також вони створили електронні адреси, куди клієнти скидали свої особисті дані.

Свої послуги група оцінювала в 3000 доларів США. Документи на гроші обмінювали на нейтральній території – в одному зі спортивних залів обласного центру.

За 11 місяців діяльності група виготовила понад 30 фальшивих документів. Проте багатьох ухилянтів з такими документами затримували на кордоні.

Зловмисникам оголосили підозру за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, підроблення офіційних документів та вчинення кримінального правопорушення організованою групою.

Зібравши достатньо доказів, провадження скерували до суду.