Прокурори Тернопільської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо громадянина України, жителя Макіївки, заочно обвинуваченого у державній зраді та у добровільній участі в незаконних збройних формуваннях, створених на тимчасово окупованій території України.

За даними слідства, у березні 2022 року мешканець Донеччини, порушуючи свій конституційний обов’язок щодо захисту Вітчизни, вирішив взяти участь у бойових діях на боці ворога. Він добровільно вступив до незаконного воєнізованого формування терористичної організації «Донецька народна республіка» та був забезпечений вогнепальною зброєю.

Перебуваючи на Херсонщині, підозрюваний чергував на блокпості, перевіряючи документи. З метою забезпечення належного функціонування незаконного збройного формування, він відбирав у людей, які проїжджали через блокпост, харчові продукти та інше майно.

Після ротації особового складу ворожих військ підозрюваного передислокували на Донеччину. У лютому 2023 року у складі підрозділу «ДНР» він брав участь в бойових діях проти Збройних Сил України поблизу Авдіївки, Водяного та Опитного.

Макіївчанину загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’ятнадцяти до двадцяти п’яти років або довічне позбавлення волі.