Співробітники Тернопільського управління СБУ спільно з працівниками Державної виконавчої служби передали у краєзнавчі музеї Тернопільщини раритетні колекції старовинних предметів, які були вилучені у контрабандистів.

У січні 2023 року зловмисники намагалися вивезти за межі України старовинні срібні монети та колекцію скіфських наконечників стріл. Культурні цінності контрабандисти мали намір переправити у країни ЄС для продажу іноземним колекціонерам.

Оперативники спецслужби своєчасно виявили та вилучили історичні артефакти. Вироком суду організаторів контрабандного бізнесу визнано винними, а антикварні предмети, що мають культурну цінність, конфісковано у дохід держави.

Днями співробітники УСБУ в Тернопільській області передали збережені історичні пам’ятки до рук працівників краєзнавчих музеїв Тернопільщини.

Відтепер колекція зі 382 скіфських наконечників стріл, датовані VII-III століттям до нашої ери, перебуватиме на постійному зберіганні у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. 6 зліпків пруських монет часів правління Сигизмунда I зберігатимуться у краєзнавчому музеї Шумська.

Ця передача є важливим кроком у збереження культурної спадщини України. Раритетні колекції старовинних предметів, які були вилучені у контрабандистів, тепер будуть доступні для широкого загалу та стануть важливим джерелом інформації про історію та культуру нашого краю.