Студентка Тернопільського національного медичного університету Мар’яна Кец прочитала лекцію для учнів десятого класу Остап’ївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Скалатської ОТГ на тему “Вейпінг: вплив на здоров’я людини”.

Метою заходу було ознайомлення старшокласників з факторами впливу паління електронних сигарет на організм людини.

Мар’яна Кец розповіла про зміни в серцево-судинній, дихальній, нервовій системах, в очному яблуці, ротовій порожнині при використанні вейпів.

Вплив на серцево-судинну систему: збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення артеріального тиску.

Вплив на дихальну систему: мікрочастинки аерозолю можуть призвести до виникнення астми, запалень у легенях, обструктивного бронхіту.

Вплив на нервову систему: виникає залежність, бо електронні сигарети містять нікотин.

Зміни в очному яблуці: куріння може викликати пекуче відчуття, яке в кінцевому підсумку може призвести до того, що очі стануть сухими й немов налитими кров’ю.

Зміни в ротовій порожнині: через велику кількість солодких ароматизаторів в електронних сигаретах може розвинутися карієс, а вплив гарячих парів аерозолю веде до запалення ясен (пародонтоз).

Після лекції між доповідачкою і учнями зав’язалася розмова, під час якої вони змогли поставити низку запитань і зробити для себе певні висновки щодо шкідливості використання електронних сигарет.