29 листопада в Центрі управління в надзвичайних ситуаціях Головного управління ДСНС України у Тернопільській області, під головуванням очільника Тернопільської ОВА Володимира Труша, відбулось засідання обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Присутні розглянули стан готовності служб цивільного захисту області до реагування на випадок виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з ймовірним ускладненням погодних умов на території області, яке очікується за прогнозами синоптиків. Відтак екстрені служби краю працюватимуть у посиленому режимі. Наразі вони активно готуються до ліквідації можливих наслідків негоди.

Начальник ГУ ДСНС області полковник служби цивільного захисту Віктор Маслей наголосив, що рятувальники цілодобово готові оперативно реагувати при виникненні надзвичайної ситуації. На базі підрозділів ДСНС функціонують 26 стаціонарних пунктів незламності. Окрім цього, в місцях виникнення НС рятувальники готові, на базі наметів, розгорнути 12 мобільних пунктів незламності. А у разі виникнення заторів на автомобільних шляхах – на допомогу водіям прийдуть 4 мобільних пункти незламності, облаштовані на базі автомобілів підвищеної прохідності. Також у разі відключення електропостачання для забезпечення електроенергією населених пунктів та об’єктів критичної інфраструктури співробітники Служби порятунку готові виділити 168 електрогенераторів.

Про готовність доповідали й представники інших спеціалізованих служб. Зокрема, Управління патрульної поліції в Тернопільській області здійснює заходи для забезпечення порядку на дорогах. Усі медичні та соціальні заклади працюють у штатному режимі. Енергетики готові ліквідовувати аварійні відключення, що можуть виникнути внаслідок негоди. Щодо ситуації на автошляхах державного та місцевого значення, то вона також контрольована.

На завершення начальник ТОВА наголосив на важливості належної міжвідомчої взаємодії, забезпечення сталого функціонування системи електро-, тепло- та газопостачання населених пунктів та потенційно-небезпечних об’єктів. Також зазначив про необхідність своєчасного інформування населення через ЗМІ щодо дій під час негоди.