Поліція Тернопільщини спільно з іншими спецслужбами затримала трьох чоловіків, які організували бізнес на гуманітарній допомозі.

За даними слідства, троє чоловіків з Дніпропетровської та Луганської областей ввозили на територію України позашляховики, які потім реалізовували за гроші.

Організатором групи був уродженець Казахстану. Він організував збут транспортних засобів, ввезених як гуманітарна допомога для військової частини та Збройних Сил. Згодом чоловік створив ще й фіктивний благодійний фонд.

У спільники він взяв двох уродженців Луганської області, які працювали на нього в Тернополі. Вони ремонтували автомобілі, виставляли оголошення на інтернет-платформах та підшуковували клієнтів.

За одне авто зловмисники просили в середньому 5000 доларів.

Під час чергового продажу позашляховиків “Land Rover” та “Ford”, зловмисників затримали “на гарячому”.

У ході обшуків у фігурантів вилучили чорнові записи із бухгалтерією, копії документів на реалізовані ними автомобілі, два позашляховики, мобільні телефони та комп’ютерну техніку, а також фіктивні грамоти від благодійних фондів.

Зловмисникам оголосили підозру в незаконному використанні з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги в особливо великому розмірі під час воєнного стану. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років та з конфіскацією майна.

Триває досудове розслідування.