Прокурори Тернопільської обласної прокуратури повідомили про підозру громадянину України, жителю села Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області, у вчиненні дій, спрямованих на впровадження російських стандартів освіти.

За даними слідства, підозрюваний з червня 2022 року до жовтня 2023 року співпрацював з окупаційною адміністрацією, добровільно обіймаючи посаду директора «Государственного учебного заведения «Мелитопольськое профессиональное училище №2».

З метою впровадження російських стандартів освіти, так званий директор давав вказівки викладачам училища телефонувати до учнів та їх батьків, щоб повідомити про відновлення навчального процесу за російськими освітніми стандартами.

Крім того, щочетверга він проводив загальні лінійки, на яких розповідав про переваги приєднання Запорізької області до Росії та можливості отримання дипломів російського зразка після закінчення училища.

У травні 2023 року в актовій залі училища, задекорованій російською символікою, було проведено випускний, на якому вручали документи за російськими освітніми стандартами.

Спеціальне досудове розслідування здійснюють слідчі Управління Служби безпеки України в області.