На сьогодні 34 закладів первинної медико-санітарної допомоги уклали договір з Національною службою здоров’я України за напрямом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. 8 закладів очікують на розгляд та підписання такого договору.

Тобто, усі жителі Тернопільської області та внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до свого сімейного лікаря і отримати психологічну допомогу або алгоритм дій, що робити далі та до кого звернутися.

Про це на прес-конференції розповіла директорка департаменту охорони здоров’я ТОВА Ольга Ярмоленко. “У міжнародний день ментального здоров’я ми наголошуємо на тому, аби люди звертались за кваліфікованою медичною допомогою. Дбати про своє ментальне здоров’я у сьогоднішніх реаліях важливо та потрібно. Зокрема, не забуваймо дбати про своїх близьких.”, – додала Ольга Ярмоленко.

Лікарка загальної практики сімейної медицини Ірина Боровик розповіла, що у перші дні повномасштабного вторгнення звернулося дуже багато людей, яким медики надавали психологічну допомогу. “Це люди, які зазнали психологічних травм. Ми застосовуємо найпростіші практики для боротьби зі стресом, якщо ж вони не допомагають, рекомендуємо звернутися до вузького спеціаліста”, – сказала Ірина Боровик.

Зокрема, у громади виїжджають групи Головного Управління ДСНС у Тернопільській області, аби надати психосоціальну допомогу у надзвичайній ситуації. Про це розповіла начальниця сектору психологічного забезпечення ДСНС Ольга Шепель. “Допомогти – це частина нашого девізу, а отже ми завжди готові прийти на допомогу усім жителям області. Від початку повномасштабної війни ми багато разів виїжджали у громади Тернопільщини надавали різного роду допомогу, зокрема психологічну та проводили тренінги для закладів освіти і жителів громад”, – сказала Ольга Шепель.