Пилососи бувають різними, і мова йде не лише про торгові марки, набір функцій, розмір тощо. Вибір правильного пилососа — запорука вдалого прибирання! Звичайні кімнатні пилососи призначені для прибирання дрібного сміття і, безпосередньо, пилу. Їх конструкція, розміри та технічні параметри не призначені на роботу з великими обсягами забруднень. У цьому випадку найкраще підходять пилососи будівельні.

Будівельний і побутовий пилососи: у чому різниця?

Різниця кардинальна. Навіть найдешевший будівельний пилосос за всіма характеристиками буде краще дорогого побутового.

Бак для збору пилу для горизонтальних побутових пилососів становить 20–25 л, а для вертикальних — 2–3 л. У будівельних пилососах пилозбірники до 60 літрів.

Більшість будівельних моделей оснащені додатковим шасі, бо пристрій із повністю забитим пилозбірником може важити до 30 кг.

Побутові пилососи виготовляють із пластику, а будівельні — з металу. Міцність корпусу обумовлена жорсткими умовами експлуатації. Крім того, будівельні пилососи мають посилені баки з підвищеною герметичністю.

Раз, два: який тип пилососа краще обрати

  • Будівництво та побут. Цей тип пилососів використовується на невеликих об’єктах, на яких знаходиться будівельне сміття. Наприклад, столярні майстерні, підсобні приміщення, а також квартири, у яких необхідно прибрати після ремонту. Середній об’єм пилозбірника становить 20 літрів. Час роботи до повного заповнення пилозбірника від 30 до 50 хвилин залежно від типу сміття.
  • Професійний. Призначений для роботи на великих будівельних об’єктах і в промислових зонах. Як правило, такі пилососи мають ємність накопичувача 60 літрів, а час роботи до заповнення не фіксується. Як одиницю виміру можна позначити «повну робочу зміну».

Скільки працює, стільки «живе»

Однією з найбільших переваг інвестування в промисловий пилосос є те, що він спеціально розроблений з урахуванням тривалого використання. Якщо ви купуєте якісний будівельний пилосос, то можете бути певними, що система не вийде з ладу та не потребуватиме ремонту.

Термін служби промислового пилососа важко точно визначити, оскільки він значною мірою залежить від використання.

Довжина має значення

Побутові пилососи не так вимогливі до електроенергії, як будівельні, тому зараз багато з них працюють від батарейок. Щоби підтримувати повну потужність будівельного пилососа, необхідно, щоб він завжди був підключений до електромережі. Багато не звертають уваги на цей аспект і роблять помилку, купуючи пристрої з короткими шнурками. Існують різні моделі будівельних пилососів, які мають різні шнури — від 2,5 м до 8 м.

Будівельний пилосос необхідний, коли побутовий не справляється з поставленими завданнями. Він стане в пригоді не тільки великим будівельним компаніям, але і звичайним людям, які мають власний гараж або майстерню.

Зверніть увагу на характеристики. Чим їх більше, тим краще модель пилососа. Однак багатофункціональність прямопропорційна вартості, тому заздалегідь продумайте, який регулярний обсяг робіт буде проводитися за допомогою пристрою.

Якщо вам потрібен будівельний пилосос для прибирання сміття після ремонту, то не обов’язково купувати найдорожчу модель. Він, безсумнівно, буде відмінно виконувати свої функції, але ви також можете заощадити, позаяк параметрів простішої моделі вам може вистачити.