Відкриття нового сезону – концертного чи театрального – завжди надзвичайно важлива подія в житті кожного мистецького колективу. До неї ретельно готуються, придумують щось особливе, цікаве, неординарне, щоб вразити глядача, здивувати, щоб вирізнятися поміж інших колективів, щоб взяти ту символічну «високу планку» і тримати її весь сезон.

Цьогоріч для Тернопільського академічного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка такою подією стане прем’єра містерії «Ісус – Син Бога Живого». Це твір за Євангеліями від Матвія, Марка, Луки та Івана, у якому життя Ісуса Христа викладене у баченні та осмисленні українського драматурга Василя Босовича. Режисер-постановник – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік Національної академії мистецтв України, народний артист України Федір Стригун. Образ Ісуса втілює актор Євген Лацік.

27 років ця п’єса йшла у Львові, і от тепер Федір Стригун ставить її у Тернополі. Зрозуміло, що осмислена і подана вона буде зовсім по-іншому, адже і час зараз інший, і актори інші, і загальне сприйняття, бачення світу у публіки під впливом сучасних подій змінилося. Хоча зрозуміло, що загальні тенденції та устої, ті вічні істини, що були важливими завжди, залишатимуться  актуальними і надалі. Як і бажання у людей шукати істину чи сенс життя, відкривати щось важливе для себе, розмірковуючи про Сина Божого…

Репетиції прем’єри вистави «Ісус – Син Бога Живого», у якій задіяна вся трупа театру, під керівництвом Федора Стригуна тривали більше місяця. Відтак, покладено дуже багато праці, вельми важливі підіймаються питання, надзвичайно вагомо звучить зі сцени кожне слово тексту.  Отож, колектив театру з величезним хвилюванням і трепетом чекає на зустріч з глядачами під час відкритя сезону.

Сценографія та костюми у містерії «Ісус – Син Бога Живого» – заслуженого художника України Григорія Лоїка, балетмейстер – заслужений працівник культури України Зіновія Бирда, хормейстер – заслужений артист Україїни Микола Блаженко, асистент режисера – заслужений артист України Борис Репка, ведуть виставу – заслужений артист України Віталій Луговий, Юрій Черненко.

Відкриття нового театрального сезону Тернопільського академічного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка містерією «Ісус – Син Бога Живого» відбудеться  10 вересня. Початок вистави о 18 годині.

Прем’єрні покази п’єси «Ісус – Син Бога Живого» заплановані також на 13, 14, 17, 20, 21 та 24 вересня.

Фото із соцмереж

Від admin2